MatPrat-kokkenes lammefavoritter

Vi har latt to av kokkene på MatPrat fortelle om sine favorittretter når det gjelder lam til påske. De deler også sine oppskrifter med deg.

Magnus Tvedt-Øresland

MATPRAT-KOKK MAGNUS TVEDT-ØRESLAND

Lammekjøtt for meg dreier seg veldig mye om tradisjon. Tradisjonelle gryter, frikasseer og store steker. Ohlalahh!

Selv om undertegnede er i overkant entusiastisk når det gjelder å få nye, spennende og perfeksjonerte retter opp å stå på hjemmebane, så er det faktisk sånn at jeg hovedsakelig går i tradisjonssporet når det kommer til lam og påske. Er jo på hytta, da veitø! 
Ikke bare fordi det er godt, men også fordi det vekker minner fra mine barndomsdagers gode lammemåltider.

LAM I DILL

 

Lam og dill synes jeg personlig er en fabelaktig kombinasjon, selvsagt i riktige mengder. Dette er en rett som er forholdsvis lettlaget og som byr på mange gode minner. Lam-i-dill gir meg en søndagsstemning som jeg elsker å få. Spesielt på søndager.

PROVENCALSK LAMMESTEK

 

Dette er lammesteken over alle lammesteker. Jeg kommer rett og slett ikke i påskestemning jeg, hvis jeg ikke får boltre meg med «slik ein steik» i påska. Like viktig - om ikke enda viktigere enn påskekrimmen, altså. Sammen med en riktig god flaske Chateauneuf-du-Pape fremstår Provencalsk lammestek som ren massasje for mine smaksløker.

Lammefrikassé med dill

 

Ærlig talt, lammefrikassé er noe av det aller beste jeg vet. La det putre, la det rock`n roll. Ikke noe krimskrams eller hokuspokus. Ren og skjær nytelse i hvert eneste tygg. Trenger jeg å si mer? Jo, jeg er jo så galen at jeg gjerne serverer lefse til. Godlefsa altså!!

Baconsurret lammefilet med gratinerte rotgrønnsaker


Denne retten smaker! Den smaker mye og den smaker aldeles utrolig godt. Når jeg og min kjære vakre kone får middagsgjester på besøk, og i tillegg vil imponere litt i matveien, så tyr vi rett som det er til lammefilet. Mørheten til kjøttet i kombinasjon med gode norske rotgrønnsaker. Herre min hatt! Også bacon da! Ohlalala! 

Porterkokte lammeskanker

 

For meg er det en tradisjon og et «must» at gutta boys samles rundt det runde bord i påska. På bordet skal det guttemat og guttedrikke. Guttepraten går tradisjonen tro livlig for seg mens gaffelen går i skytteltrafikk mellom tallerken og munn. Med kraftige lammeskanker og Bayerøl er livet lettdiggelig.

 

Cecilie Maske

MatPrat-kokk Cecilie Maske.

 

Lammekjøtt er definitivt det kjøttet jeg liker best - uansett! Jeg elsker den særegne lammesmaken som er så fantastisk i seg selv, og som også lar seg kombinere med all verdens krydder og smaker. I påsken blir det som oftest minst to lammemiddager, gjerne med inspirasjon langveisfra.

CARNE NO TACHO COM COUVE - ELLER BRASILIANSK FÅRIKÅL SOM VI LIKER Å KALLE RETTEN PÅ NORSK.

 

Høsten er fårikåltid for meg, og visse tradisjoner skal ikke brytes. Men en stor gryte med brasiliansk-inspirert fårikål er et utmerket alternativ i påsken. Rødvin, bacon og allehånde er smaker som lammekjøttet trives sammen med.

Jeg fyller gjerne fryseren med minst ett lam om høsten, og nyter lammemiddager gjennom hele vinteren. Enkelte stykker er ikke like lette å bruke i en liten familie, men i påsken er det herlig å samle de nærmeste hyttenaboene rundt bordet og servere lammebog og lammeribbe som har kost seg lenge i ovnen, og kanskje fått en siste finish på grillen. Da blir det vennefest med lam!

Lammegryte med rotgrønnsaker

 

Det beste med alle gryteretter er at de med fordel kan gjøres ferdig minst en dag før de skal serveres, slik at de får tid til å utvikle smakene ordentlig. Det betyr også at den kan tilberedes hjemme på kjøkkenet, og varmes opp igjen når vi er vel framme på hytta. Lam og rotgrønnsaker passer sammen som påske og appelsin, og en en kombinasjon jeg aldri blir lei.

Krydderskanker med grønnsaker passer godt med potetmos

 

Jeg liker mat som jeg kan overlate til seg selv i ovnen mens jeg er opptatt med andre ting, som for eksempel ligge langflat og nyte påskesolens varme og etterlengtede stråler. Lammeskanker er en slik råvare. Litt omsorg og massasje med krydder tidlig på dagen og et langtidsopphold i ovnen til kjøttet løsner fra beina, og belønningen er det møreste og mest smakfulle kjøttet du kan tenke deg. Senk temperaturen til 125 °C, gi det en liten times lenger tid i ovnen enn det som står i oppskriften, så får du enda mer tid til å gjøre andre ting! Har du en skvett rød- eller hvitvin å helle i formen, har ikke retten vondt av det heller. Krydderskanker med grønnsaker er en oppskrift jeg anbefaler.

Investerer du i et varmrøkt lammelår har du mat til flere fantastiske måltider. Det kan serveres både kaldt og varmt, og egner seg både som forrett, hovedrett og i doble smørbrød som kan varmes på bålet. Når beinet er skrapet for kjøtt, kan knoken bli basis for en nydelig ertesuppe. I røkt lammelår med appelsin- og fennikelsalat er kjøttet skåret i tynne skiver og servert som forrett, men kan like gjerne konverteres til full middag, med kokte poteter og en urtedressing.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.