Mat med forførende virkning

Nytelsen fra god mat og nytelsen fra god sex aktiverer de samme reseptorene i hjernen. Er dette bare historiske ritualer uten noen praktisk betydning, eller har faktisk enkelte matvarer seksuelt stimulerende effekt?

Afrodisiakum

Et afrodisiakum er en ingrediens, et preparat eller krydder som skal øke sexlysten. Navnet stammer fra den greske gudinnen Afrodite som blant annet representerte den fysisk siden av kjærligheten. For å regnes som afrodisiakum, må stoffet ha rimelig jevn virkning for begge kjønn.

 

Det har blitt skrevet mye om sammenhengen mellom mat, drikke og afrodisiaka. Gjennom historien har en rekke råvarer blitt sett på som sensuelle. Det hersker stor uenighet om mat og drikke virkelig har en forførende virkning, og ikke minst om hvilke matvarer som tilhører denne kategorien.

Rampete råvarer

Foto: frukt.no

I århundrer har det vært fruktbarhetsritualer og tradisjoner rundt kurtisering av det motsatte kjønn, hvor mat har hatt en sentral rolle. Mange av råvarene som regnes som afrodisiak har en form, duft eller konsistens som gir assosiasjoner til kjønnsorgan, kroppsformer eller sex.

Sexmat, fjas eller fakta?

I de fleste, om ikke i alle, tilfeller finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon som bekrefter den påståtte effekten en råvare har på sexlyst. Påstandene i denne artikkelen er derfor (dessverre) ikke vitenskapelig bevist.

Vanlig fallosfrukt og -grønnsaker (form som det mannlige kjønnsorgan) er banan, agurk og asparges. Andre matvarer igjen, skal visstnok inneholde ingredienser som kan ha en fysisk innvirkning på sexlyst og -utholdenhet. Noen råvarer hevdes å stimulere til økt produksjon av kjønnshormonet testosteron hos menn, andre til mer østrogen hos kvinner.

Sexmatens topp 10


Kremet blåskjell
 1. Østers. Kan utseendemessig minne om kjønnsorganet til en kvinne. Spises gjerne på en sensuell måte – ofte i kombinasjon med boblende champagne. Magre biffer av rødt kjøtt inneholder i likhet med afrodisiak-klisjeen østers sink, som blant annet bidrar til å opprettholde normale testosteronnivåer og fruktbarhet.
 2. Alkohol. Alkohol gjør en ofte mer avslappet, dømmekraften svekkes, følelsene forsterkes og hemningene kan bli litt borte. Selve alkoholen har ingen sexfremmende effekt, men den gjør gjerne at en forandrer perspektiv på ting. Champagne blir sett på som festdrikk og luksusvare. Boblene gjør at alkoholrusen går raskere inn i blodet. Østers og champagne, eller jordbær og champagne, er kombinasjoner som tradisjonelt brukes under beiling.
 3. Jordbær. Hva er vel bedre enn søte, norske jordbær om sommeren? Jordbær er rike på vitamin C som bidrar til å redusere utmattethet. Andre friske bær som er kilde til vitamin C, og hevdes å være lystfremmende, er bringebær og bjørnebær.
 4. Sjokolade. Sjokolade eller sex? Mange kvinner er svake for god sjokolade. Mørk sjokolade er full av forelskelsesstoffet fenyletylamin, samt tryptofan som omdannes til lykkestoffet serotonin. Enkelte forskere mener at sjokolade fører til godt humør og økt lystfølelse. Så, ta en bit sjokolade og la den smelte i munnen…
 5. Asparges. Kanskje den best kjente falloslignende erotiske grønnsaken. Asparges inneholder kalium, er rik på næringsstoffene folat og vitamin C og har et lavt kaloriinnhold. Historien sier at franske brudgommer spiste mengder av asparges før bryllupsnatten, fordi det skulle bidra til økt utholdenhet i senga.
 6. Chili. Chili inneholder stoffet capsaicin som kan føre til økt puls, blussende kinn og at en svetter.  Reaksjoner som gjerne gir assosiasjon til seksuell stimulering. Krydrede matvarer med liknende effekt har tradisjonelt vært ansett som pirrende mat.
 7. Egg og kaviar. Både kaviar og egg er symboler på fruktbarhet og reproduksjon, og er historisk kjent for å skulle gi mannen sterkere ereksjon. Kaviar ble brukt som afrodisiak av selveste Casanova.
 8. Avokado. Ordet kommer av Ahuacuatl (testikkel) på maya-indianernes aztekerspråk. Frukten vokser i par på trær, og historisk er frukten et symbol på fruktbarhet.
 9. Nøtter. Har en god kombinasjon av fiber og gunstige fettsyrer, og sies å bidra til økt fruktbarhet.
 10. Vanilje. Har en mild smak og duft som visstnok skal bidra til økt sexlyst. Prøv gjerne en massasjeolje med vaniljeduft, eller ta vaniljeisdesserten med i sengen. Mandel sies å ha en liknende effekt, særlig på kvinner.

Noen historisk stimulerende råvarer

Agurk
Gulrot
Løk
Hvitløk
Asparges
Reddik
Selleri
Tomat, eller “kjærlighetseple”
Fennikel
Sopp
Potet
Mango
Fersken
Jordbær
Aprikos
Melon
Kiwi
Avocado
Pasjonsfrukt (passion betyr lidenskap)
Daddel
Banan
Fullkorn
Pinjekjerne
Pistasjnøtt
Kokosnøtt
Valnøtt
Mandel
Kanel
Basilikum
Pepper
Kardemomme
Chili
Ingefær
Rosmarin
Vanilje
Mint
Ginseng (betyr “mann-rot”)
Lakris
Honning
Trøffel
Skalldyr
Fjærkre
Ost
Ingefær
Basilikum
Ruccula
Løpstikke, eller "kjærlighetsurt"
Lodderogn
Reinsdyrtestikler
Pulverisert reinsdyrhorn
Rosenrot

Skap kjøkkenmagi

Ta med partneren din på kjøkkenet og lag maten sammen. Foto: Shutterstock

Om du ønsker å øke gnisten i forholdet, er ute etter et nytt forhold eller kun vil ha det litt gøy: Mat laget med kjærlighet feiler sjelden. En romantisk middag for to er gjerne rammen rundt en date eller som feiring av en spesiell anledning i et parforhold. Lag et kjærlighetsmåltid sammen, basert på spennende råvarer litt utenom det vanlige. Med litt vin eller sprudlevann til kokkene går kokkeleringen gjerne som en drøm. Lek og ha det gøy under matlagingen. Ofte gir god stemning godt resultatet. Seksuell appetitt starter gjerne mer i tankene enn i kroppen.

Veien til mannens hjerte går gjennom magen

Hva med å bringe den gode velværefølelsen fra ferien med hjem og inn på kjøkkenet? Fyll måltidet med eksotiske smaker. Styr unna store porsjoner og fet, tung mat, for da vil dere bare bli døsige. Velg mat som er lett og smakfull, gjerne i en form dere kan mate hverandre med.

Små tapasretter er ypperlig delemåltid for to. 

Hva med fristende små tapasretter eller sushi? Eller kanskje en spagettidate ala Lady og Landstrykeren? Prøv italienske pastaretter som kjøttboller med tomatsaus og pasta eller pasta med entrecôte og gorgonzola.

Avslutt måltidet med en lekker dessert, eller vær desserten selv;)

Vi i MatPrat velger å tro at vellaget og god mat har en forførende virkning i seg selv. Dersom du mot formodning ikke får en umiddelbar virkning, så har du kanskje imponert nok til å oppnå en effekt på sikt?

Placebosexlyst

Det finnes en rekke kosttilskudd som hevdes å ha en stimulerende effekt på sexlysten. Testing av kosttilskudd versus placebotilskudd (narrepille) for økt sexlyst har imidlertid ikke vist noen forskjell. Hele 50 prosent av kvinnene som fikk placebotilskuddet mente at sexlysten økte. Med andre ord: Dersom kvinner føler økt lyst ved å tro en råvare skal føre til det, er vel mye av problemet løst?

Pirrende presentasjon

Om maten ikke får kroppen til å få mer lyst kan sanseinntrykk og stemning gi hjernen det lille ekstra som skal til for at vi kommer på gli. Innbydende omgivelser og en delikat presentasjon av maten vekker sansene. Det er ikke mengde mat som betyr noe, men hvordan det ser ut på tallerkenen. Vi spiser mye med øynene.

Tenk nytelse og komfort når du setter stemning rundt måltidet. Behagelig musikk, friske blomster og levende lys kan være med på å gi opplevelsen en ekstra dimensjon. Hvor dere spiser kan også spille en stor rolle.

Gjør deg flid og skap romatisk stemning. 

Fruktbarhetsritualer med ris og kake

Vet du hvorfor det i mange kulturer kastes ris over de nygifte? Det er fordi ris er frø som kan spire, og som derfor blir sett på som symbol på starten til nytt liv. Valnøtter ble i sin tid brukt av romerne til samme formål.
Store bryllupskaker er en tradisjon som kan spores helt tilbake til romertiden, hvor kaken i bryllupet skulle være så stor og høy som mulig for å bringe lykke og mange barn. Det første stykket skjæres opp av brudeparet sammen, brudgommen fører brudens hånd, og de spiser det ved å mate hverandre.

Bryt med hverdagsrutinen og lag piknik under åpen himmel, på stuegulvet, eller i senga.

Stemning, sjarm og styrke

I dag er vi mer klar over at flere matvarer kan bli sett på som afrodisiak på grunn av næringsinnholdet, som generelt kan bidra til å forbedre eller opprettholde helsen, og dermed forbedre sexlivet. Flere matvarer har en avslappende og beroligende effekt, og når en er i en slik sinnsstemning er en mer påvirkelig for å la seg forføre.

Fysisk aktivitet er absolutt en viktig faktor som spiller inn på velværefølelsen. Ta en hard og oppladende treningsøkt, og gjør deg klar for en hyggelig matdate.

Tenk på personen du ønsker å tilfredsstille, forbered en stemning som passer akkurat dere, og la fantasien sette grenser. Kombiner gode råvarer og timing med en god dose flørt, knytt spenning til måltidet - og la dere rive med!

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.