Mat i russetiden

Like sikkert som at våren følger etter vinteren, så dukker rød- og blåkledde russ opp rundt 1. mai. 13 års skolegang er verdt en solid feiring, og de to første ukene i mai er spekket med aktiviteter, fest og russetreff.


Foto:
 
Privat

Mange russ har forberedt seg i lang tid, og lagt ned utallige timer i mekking av russebil- eller buss og med ekstrajobbing for å finansiere russetiden. Rundt omkring i verden blir avslutningen av mange års skolegang markert på ulike måter. Men den norske russefeiringen er særegen, med russedresser, russebusser, russekroer, russetreff, russerevyer, knuteregler, dekknavnkåringer, navnekåringer og ikke minst at festingen pågår så lenge. Det kan slite på kroppen til hvem som helst å gjennomføre en russefeiring, og det gjelder å være forberedt – ikke minst med tanke på det du putter i deg. 

Må man spise da?

Ja, man må faktisk det! Selv om mat og riktig kosthold kanskje er noe av det som står nederst på prioriteringslisten når du er russ, er det både lurt og viktig å huske å få i seg nok næring. Uten det kan det bli tøft å holde ut mange uker med fest og moro.

Det er lett å pådra seg alvorlige infeksjoner i russetiden. Klarer du å få i deg energi, vitaminer og mineraler vil det være mindre sannsynlighet for at du blir syk. Og blir du allikevel syk, vil du faktisk komme deg fortere. Det viktigste er nok uansett at du spiser noe, og ikke bare går for flytende føde.

Før festen

Ha som tommelfingerregel at du alltid spiser godt før du drar på fest. Det holder ikke med en yoghurt – få i deg noe “ordentlig”, gjerne godt med proteiner og fett. Om du har mat i magen når du begynner å drikke vil det ta lenger tid før alkoholen tas opp i kroppen. Lag deg et ostesmørbrød, en baguette eller noe annet enkelt du har lyst på. Det er også greit å spise litt frukt og drikke vann før du stikker ut. Det finnes mange ulike typer nøttevarianter med tørket frukt eller sjokolade som kan være greie å ha i lomma. Pakk gjerne også med deg en sandwich, så har du litt nødproviant. Kanskje du finner noen å dele den med? 

Mat på russetreff

På bildet ser du fra venstre Josefine Westby Krager, Kristin Andreassen, Birgitte Græsholt, Benedicte Jensen og Catrine Borge. 

Det er ikke alltid det finnes en åpen kiosk i nærheten eller en bensinstasjon som tar imot horder av russ, så det kan være greit å ha laget noe klart på forhånd som dere kan spise når sulten melder seg. En god, gammeldags matpakke duger fint, men er nødvendigvis ikke spesielt spennende. Er du litt forutseende kan du forberede fajitas eller wraps med forskjellig fyll på forhånd, pakke dem inn i folie og varme dem på bål eller grill. Det smaker godt kaldt også. 

Mat på russetur

For mange er russetur og russetreff høydepunkt i russetiden. Russebiler og - busser fylles opp med glade russ, soveposer, drikkevarer og snacks. Om dere sørger for å ha med litt “ordentlig” mat i tillegg er dere rustet for en skikkelig bra tur. En stor porsjon pizzasnurrer som du tar med enten til turen eller når dere kommer fram vil garantert skape suksess. Bak dem selv i god tid (det er gjort i en fei!), eller overtal mamma….

Det kan være lurt å ha en liten bøttegrill i bilen eller bussen og litt grillkull, så har dere alltid muligheten til å lage noe mat. Og velger dere en bøttegrill i stedet for engangsgrill er dere samtidig med på å gjøre en innsats for miljøet (dessuten er det mye tøffere).

Pakk med noen pølsepakker, litt potetsalat, maiskolber eller annet tilbehør. Du kan også lage ferdig noen grillspyd på forhånd og ta med – se tipseneunder. På mange av russetreff-stedene er det satt opp tønnegriller, så da er det bare å pakke bilen. Husk at mat som skal spises flere timer senere må oppbevares kaldt før den skal spises. Det er dumt å risikere at maten blir ødelagt i varmen, det kan i verste fall føre til matinfeksjon, og  det er garantert ikke noe dere ønsker! En kjølebag er en god investering (og kan holde andre ting enn mat kaldt også…).

Dette er mat som duger etter en natt i en rundkjøring eller til frokost i parken.

Dugnadsmat til russebilpussing

Klar for lange russedager.

Mange skaffer seg russebil, og det kan bli veldig bra samhold og mye moro med pussing og mekking på den. Man lærer seg dessuten mye nytt, da de færreste gjør dette til daglig. Noe godt å tygge på som en påskjønnelse til arbeidsgjengen kan være et høydepunkt på dugnaden. Populær dugnadsmat er selvfølgelig pølser i alle fasonger, men det kan også være en idé at alle tar med seg et lite bidrag til et felles bord. Man kommer langt med litt salat, ferskt brød, litt skinke eller annet pålegg, og eggerøre eller kokte egg, så har man et enkelt, utrolig godt og sosialt måltid.

Nattmat

Før du stuper i seng etter en tøff økt på russetreff kan det være en god idé å tenke litt på dagen derpå. Om du får i deg litt mat, og drikker et par store glass vann er det god forebygging mot å bli veldig dårlig neste dag. Alkohol virker indirekte vanndrivende i kroppen, og tar også med seg salter og mineraler. Så du trenger påfyll av rent vann, og gjerne også noen salter.

Dagen derpå

Et glass grapefruktjuice eller eplesaft hjelper til med å skylle giftstoffer ut av kroppen, og er med på å regulere litt lavt blodsukker. Det kan også hjelpe å spise litt frukt eller en skive brød med honning. Mange mener at det hjelper å spise fet mat (les: junkfood) dagen derpå, men det er ikke bevist at det har noen effekt for å bli kvitt alkoholen i kroppen. Men det kan uansett være godt å få i seg litt fast føde, og en tur ut i frisk luft er heller ikke av veien.

Du kan ha noe lavt blodtrykk dagen derpå og inntak av salt kan rette på dette, men det vil kun lindre symptomer på bakrus og ikke på selve bakrusen.

Ha en trygg og fin russetid, og ikke glem at disse tipsene duger fint etter russetiden også!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant