Krydder du kan lage selv
Lager du kryddermiksen selv, kan du lettere justere mengde salt og sukker, og tilpasse smakene sånn som du liker det! Hjemmelaget krydderblanding gjør matlagingen enklere, og ikke minst gjør det ofte godt for lommeboka også.
Fem tips før du setter i gang:
- Krydder kan miste styrke og smak over tid, så lager du en krydderblanding som brukes mer sjeldent, kan du med fordel lage mindre porsjoner om gangen. Er derimot krydderet flittig brukt, og brukes opp fort, kan du lage en stor porsjon med en gang.
- Oppbevar krydderet tørt og mørkt, for å bevare smakene best mulig. Krydder bør heller ikke oppbevares varmt, så unngå å ha det i nærheten av stekeovnen eller i direkte sollys.
- Merk de ferdige krydderblandingene med dato og ingredienser, så det er lett å holde oversikt. Det er også lurt å merke kjøpt krydder med kjøpsdato, så de ikke blir stående for lenge og tape smak.
- De fleste krydderblandinger kan enkelt brukes til marinade. Det gjøres ved å blande krydderblandingen med nøytral olje, og eventuelt andre sauser som passer til. Fajitaskrydder er for eksempel godt å blande med olje, soyasaus, worchestershiresaus, lime og appelsin.
- Tomme syltetøyglass og lignende glass er perfekt å bruke for oppbevaring av krydder. Vask det godt, tørk helt og sett på ny etikett. Gjenbruk er godt for både miljø og lommebok.
Tacokrydder
Er taco en gjenganger i helgene? Da kan det være en fordel å lage tacokrydderet selv! Bland sammen alle ingrediensene, og ha krydderblandingen over i et rent og tørt glass med tett lokk.
Du trenger:
3 ss chilipulver
2,5 ts malt chilipepper, helst chiliflak
2,5 ts tørket oregano
2 ss malt spisskummen
2 ss paprikapulver
2,5 ts hvitløkspulver
1 ss salt
2 ts sort pepper
0,25 ts malt anis
Shawarma krydder
Du trenger:
1 ss malt spisskummen
1 ss malt koriander
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
1 ts malt allehånde eller 0.5 ts malt nellik
1 ts malt kanel
1 ts hvitløkspulver
0,5 ts kajennepepper
2 ts salt
0,5 ts pepper
Gyros krydder
Du trenger:
2 ts hvitløkspulver
2 ts tørket oregano
2 ts tørket basilikum
1 ts løkpulver
1 ts tørket persille
1 ts tørket dill
0,5 ts tørket timian
0,25 ts malt kanel
0,25 ts malt muskat
1 ts tørket merian (kan sløyfes)
1 ts chiliflakes
2 ts salt
1 ts kvernet pepper
Za’atar krydderblanding
Du trenger:
2 ss ristede sesamfrø
2 ss oregano
2 ss merian eller mer oregano
2 ss sumac
½ ts salt
½ ts spisskumen
Fajita krydder
Du trenger:
2 ts chilipulver
1 ts salt
1/2 ts sukker
1 ts paprikakrydder
1/4 ts røkt paprikakrydder
1/2 ts hvitløkspulver
1/2 ts spisskummen
1/4 ts kajennepepper
Pumpkin spice
Du trenger:
3,5 ss malt kanel
2,5 ts malt muskat
2,5 ts malt ingefær
1,25 ts malt nellik
Kinesisk five spice krydder
PS! Rist krydderne (utenom kanel) lett i en tørr stekepanne, før de knuses sammen i en morter.
Du trenger:
1 ss stjerneanis, hel
1,5 ss fennikelfrø, hel
1,5 ss rød sichuanpepper, hel
1 ts kanel
2 stk nellikspiker, hel
Italiensk krydderblanding
Smak av Italia på eget kjøkken? Ja takk! Kan brukes til blant annet pasta, pizza og andre italienske retter.
Du trenger:
3 ss tørket basilikum
1,5 ss tørket oregano
1,5 ss tørket rosmarin
2 ss tørket timian
1 ts tørket merian
1 ss paprikapulver