Julemat og vin

Mange synes det kan bli litt mye alkohol med både øl og akevitt til julematen. Stadig flere ønsker derfor vinalternativer, enten det er til julebordet med jobben, eller til julefesten hjemme. Men du bør ikke velge hvilken som helst vin, for den norske julematen er ganske krevende.

Animalsk fett krever en vin med god syre og tanniner når det er snakk om en rødvin. Er maten salt (og røkt) i tillegg som i tilfellet er med pinnekjøtt, blir det enda vanskeligere å finne et godt vinfølge siden denne kombinasjonen har en tendens til å gjøre vinen ekstra tørr. Ja, den kan rett og slett “ødelegge” den.

Mange juleretter serveres dessuten med sødmefylt tilbehør som svisker, og det må også tas hensyn til. Jeg lander ofte på en italiensk rødvin av den populære typen ripasso (dette er dog ikke de billigste) når jeg skal finne et minste felles multiplum til julens kjøttretter. Den har det riktige forholdet mellom sødme, friskhet, saftighet, fylde, tanniner og alkohol til å gjøre en hederlig jobb. Også til kalkun med “full pakke”. Nordmenn elsker amarone, og til den kraftigste julematen fungerer slik sødmefylt og alkoholsterk vin utmerket. Amarone er dessuten “storebroren” til ripassoviner.

Det er imidlertid ikke noe problem å finne en hvitvin som kan fungere like godt. Men da må du et stykke opp i pris, en tysk riesling av typen spätlese trocken eller auslese trocken eller aller helst grosses gewächs har nok syre, fylde, kraft og sødme til å møte de vanskelige julesmakene samtidig som vinen er tørr.

Når alt dette er fortært, er det likevel alltid plass til en dessert. For meg er søt vin fra Tokaj veldig ”julete” og et supert følge til så vel riskrem som multekrem.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.