Julemat og øl

Med flere enn 50 juleøl å velge mellom på det norske markedet, burde det være nok muligheter når juledrikken skal kjøpes inn.

Det er stor forskjell på juleølet som selges i butikk og det som selges på Vinmonopolet. Forskjellen ligger i alkoholinnholdet. I butikken er det inntil 4,75 prosent som gjelder, men alkohol er en viktig medhjelper når det gjelder å fordøye fet mat.

Derfor bør du absolutt oppsøke Vinmonopolet for å sikre deg øl til jul. Slikt juleøl kjennetegnes av mørk farge og tydelig maltaroma, gjerne i retning kaffe og sjokolade, med god sødme og fyldig skum. Noen juleøl er så mektige og alkoholsterke at de er et måltid i seg selv. Velg derfor heller et som ligger på seks til sju prosent.

Et annet tydelig skille går mellom juleøl brygget slik de store bryggeriene gjør og juleøl fra det stadig økende antall småbryggerier. Sistnevnte er ofte langt mer maltpregete og tøffere i sin fremtoning, og med større variasjon fra bryggeri til bryggeri. Skikkelig fett pinnekjøtt takker imidlertid ikke nei til slikt øl.

Og glem for all del ikke øl til juledesserten eller småkakene. Spesielt til de siste er faktisk mang en porter eller bokk å foretrekke fremfor søt vin! Den “tørre” munnfølelsen blir borte i møtet med det store myke skummet (og sødmen) i et slikt øl.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.