Julemat og dram

I desember kan det virke som om alle kjøper akevitt på Vinmonopolet. Mange kjøper “etter gammel vane” eller etikett. Men det er ikke alltid det beste. Norsk julemat må få særbehandling. Og særlig retter som pinnekjøtt og ikke minst smalahove, som vel er det aller kraftigste på fronten. Her må det både høy alkohol, mer enn 40 prosent, stor fylde og litt sødme til for å matche.

Det er ganske innlysende at det ikke nytter med en blank akevitt med karvepreg alene, men derimot en akevitt som har lang fatlagring bak seg, og dermed en langt mer sammensatt smak.

Til julefrokosten eller julebuffeten derimot, ønsker vi ikke en for kraftig dram, men en som også passer til både lettere julemat som kalkun, og til den kalde som leverpostei, rull og sylte. Da passer det faktisk godt med en akevitt eller annen type dram som ikke er fatlagret.

Er du tidlig ute, kan du prøve å lage din egen dram. Det er faktisk lettere enn du tror. Du trenger bare en flaske med nøytralt brennevin, som 45 prosent, tre desiliter frosne rognebær eller tranebær, noen appelsinskiver, en bit kanelstang, noen nellikspiker, en barneskje sukker eller honning. Ha alt i et Norges-glass og la trekke på et lunt sted i minst en måned. Sil to ganger og smak eventuelt til med litt mer sukker eller honning. Denne oppskriften kan også brukes om det er likør du ønsker, og det kan bli et morsomt følge til de hjemme- eller bortebakte julekakene.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.