Ikke uvanlig å spise alene

Er du singel og spiser alene har du andre middagspreferanser enn for eksempel en barnefamilie. De som lager middag bare til seg selv foretrekker å gjøre det litt enkelt.

Den mest vanlige husholdningen her i landet består av to personer, og en firedel av de bosatte gjør det.

En nesten like stor andel, 23 prosent, bor i husholdninger med fire personer. Ved starten av 2013 bodde det 1 109 000 barn i alderen 0 til og med 17 år i privathusholdninger her i landet. 75 prosent av disse barna bodde sammen med begge foreldrene.

 

Singelhusholdninger

Tredje vanligst er det å bo alene, noe 18 prosent av alle personer som er bosatt i en privathusholdning gjør. I antall utgjør dette 896 000 personer. Prosentandelen aleneboere har økt gradvis over lang tid, men mest mellom 1960 og 1990. Mens bare 2 prosent bodde alene i 1920, var andelen 4 prosent i 1960 og 14 prosent i 1990.

De fleste enslige bor i utkantkommuner og i de store byene. Oslo har flest aleneboere, mens det er færrest i Akershus og Sogn og Fjordane.

Gjennomsnittsalderen for aleneboende er 52 år. Den er forholdsvis høy på grunn av mange eldre som bor alene. De yngste aleneboende finner vi i typiske studentmiljøer som Oslo, Trondheim, Tromsø, Ås, Stavanger og Bergen.

 

Middagsvaner

52 prosent av single spiser ofte middag som det er enkelt å tilberede. Tilsvarende tall for barnefamilier er 30 prosent. Eksempler på typiske singelmiddager er hamburger, pølse i brød eller lompe, biff, stekt laks, omelett, kyllingwok, nachos og pasta bolognese. Det er også svært vanlig at middagen blir en form for brødmåltid eller av varme smørbrød med speilegg eller egg og bacon.

29 prosent av enslige har de siste syv dagene droppet å spise middag to eller flere dager. Det er nesten tre ganger så ofte som de som bor sammen med andre.

De fleste single spiser ikke så ofte sammen med andre eller på restaurant. 86 prosent sier de ofte spiser alene.

Ferdigmiddager er blitt populært blant enslige. De ti mest kjøpte ferdigmiddagene fra Fjordland er risgrøt, rømmegrøt, kjøttkaker, svinestek med surkål og poteter, komler, biff stroganoff, kylling sweet and sour, svenske kjøttboller, fiskesuppe og biffstrimler. 

Tidligere var det slik at menn kjøpt ferdigmiddag dobbelt så ofte som kvinner, men denne forskjellen er nå i ferd med å jevne seg ut.  I følge Fjordland har de fokus på å utvikle flere retter med mer grønnsaker, slik kvinner ønsker, og de følger også ernæringsmyndighetenes råd og anbefalinger. Målsettingen er å gjøre maten vi serverer så sunn som mulig, ifølge Fjordland.

(KILDE: Statistisk sentralbyrå, Synovate/ Norske Spisefakta 2012, Fjordland)

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.