Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Marinert lammelår fra Syria

HALAL - Hva er det?

For mange er det utenkelig å spise kjøtt som ikke er halal. Men hva er det egentlig? Og hvor får man tak i det?

Hva betyr egentlig at kjøttet er halal?

At dyret i seg selv er tillatt i islam. Eksempel på dyr som er tillatt er okse, lam, elg og kylling. Av dyr som ikke er tillatt kan nevnes gris og rovdyr.

At dyret er blitt slaktet på en muslimsk riktig måte. Dyret skal i følge islam slippe å bli plaget unødvendig og man skal gjøre alt man kan for å få dyret slaktet enklest mulig. Bedøvelse av dyret før slakting er greit nok så lenge bedøvelsen i seg selv ikke dreper dyret.

Selve slaktingen (dhabh) skal preges av respekt for dyrets rettigheter.

Slakteren bør være muslim, men under bestemte forutsetninger kan kjøtt som er slaktet av kristne eller jøder også spises.

Slaktekniven må være skarp slik at man raskt kan kutte over halsen på dyret, slik tømmes dyret raskest mulig for mest mulig blod.

(Kilde: islam.no)

Hvor kan jeg kjøpe halal-kjøtt?

De fleste store byer i Norge har butikker som selger halal-kjøtt. Finnes det innvandrerbutikker på stedet, er det selvsagt størst mulighet der, men andre vanlige dagligvarebutikker kan også skaffe. Alfathi er et datterselskap av Nortura (som også eier Gilde) og driver med halal-slakting og produksjon av halal-produkter. Jevnlig kommer en imam fra Oslo til produksjonsanlegget for å velsigne lam og storfe som skal slaktes etter islams slakteforskrifter i henhold til Koranen. De utsendte og slakteriene er godkjent av Muslimsk Råd.

I starten var det kun kjøtt i stykker eller hele dyr å få rak i. Etter hvert har etterspørselen økt og det første bearbeidede produktet som kom var lammeburger. Siden har flere produkter kommet til og nå får man også kjøpt ferdigpizza med halalkjøtt.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB11 25.09.2023 22:39:17