Grillvettregler

For å få en vellykket grillsesong må først og fremst grillutstyret være i orden. Har du lagret grillen over vinteren er en grundig vårrengjøring på sin plass.

Tekst:
Bjørn Teigen, Matrådgiver/ egg- og kjøttfaglig ansvarlig

Foto:
 
matprat

Gode grilltips

  • Det finnes to hovedmåter for grilling: direkte og indirekte. Direkte grilling vil si at kjøttet ligger rett over varmen/kullet. Indirekte grilling er at varmen/kullet kun ligger på den ene siden av grillen, mens kjøttet ligger på risten over den “kjøligere” delen av grillen, på motsatt side. Kjøttet kan da grilles over lengre tid uten at det blir svidd. Om du har mulighet er indirekte grilling å anbefale.
  • Planlegg innkjøpene og matlagingen. Dette er spesielt viktig når man skal grille til flere. Ha alle ingrediensene klare og lett tilgjengelige.
  • Ha alltid aluminiumsfolie i nærheten. Den kan brukes til å holde maten varm og man kan lage ”hvilesoner” på grillen som man kan legge kjøttet på for å ha bedre kontroll på grillingen.
  • Krydderblandinger er kjøttets beste venn. Det kan være alt fra “kun” salt og pepper til “Cajun seasoning”, eller din egen blanding.
  • Grilltiden kan aldri bli helt nøyaktig. Størrelsen på kjøttstykkene, hvor mye du har på grillen, og om maten er temperert når grillingen begynner, påvirker også grilltiden. Tynne biffer eller koteletter skal stekes i kort tid på sterk varme på begge sider. Tykke kjøttstykker krever lavere varme og lengre tid enn de tynne. De fleste mislykkede grillseanser skyldes for lav eller for høy temperatur på grillen.
 

Det finnes mange enkle og bra renholdsprodukter som kan gjøre den årlige vårrengjøring av grillen enkelt. Har du en grill med emaljeoverflate, er bilpolish et godt tips for å holde grillen ren og pen.

Kjøp gjerne et grilltrekk til å ha over grillen når du ikke bruker den, da holder grillen seg ren og varer lengere. Skrubb grillristen med børste eller stålull hvis den er av rustfritt materiale. Sett den inn med matolje, så den er klar til neste grilling. Er den for stygg eller rusten kan du kjøpe ny rist der de selger griller.

Sjekk at grillen står stødig og ikke kan velte, spesielt når det er barn og husdyr i nærheten.

 

Kullgrill

God funksjon for trekk/ luft er viktig for at du skal få den varmekontrollen man trenger på en kullgrill. Oppsamling for kull under grillen er viktig for å hindre brann.

 

Elektrisk grill

Det er viktig å sjekke at ledning og støpsel er hel og uten skade, så man ikke får kortslutning og det kan oppstå brannfare.

 

Gassgrill

Har du gassgrill, sjekk slange og koblinger før årets grillsesong.

Lukt etter gasslekkasje, og test med såpevann om alle koblinger er tette. Hvis de ikke er tette, så vil det komme bobler. Det er også en datostempling/produksjonsdato på slangen, bytt slangen for å være på den sikre siden når den er over fire år gammel.

Ring til venner og kjente, det er snart grillfest! Ta på deg grillforkle og gled deg til å forberede, kjøpe inn grillmat og lage grillmåltidet. Du er årets grillchef!

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.