Grilling i hytteveggen

Grillmat er både lettvint og enkelt. Spesielt hvis været i påsken er bra så man kan sitte ved hytteveggen og kose seg med grillen rett ved siden av.

Grillen er suveren når du vil imponere gjestene med helgrilling av større stykker, for eksempel helt lammelår. Du trenger ikke mye utstyr for å lage god grillmat i påsken, men du bør unne deg grillvotter og en grillbørste til risten, og steketermometer til store kjøttstykker. Grillklype til å snu kjøttet med er et krav!

Kull eller gassgrill er likestilt, men det er fordel med en grill med lokk hvis du skal grille større stykker. En vanlig tabbe er å legge kjøttet på før grillen er skikkelig varm. Griller du med kull, må tennvæsken få tid til å trekke skikkelig inn. Eller bruk et opptenningsrør så slipper du lukten og smak av tennvæske. Ikke start grillingen før kullet/brikettene er dekket av et grått askelag. Også gassgrillen må bli varm nok før du setter i gang grillingen.

Planlegg innkjøpene så du får med alt du trenger til grillingen når du drar på hytta. Spesielt det lille ekstra tilbehøret eller marinaden du trenger til din rett.

Husk å ta med alt du ønsker av tilbehør til grillmaten.

Husk at fettmarmorert kjøtt er saftigere enn helt magert kjøtt og at kjøttet bør ha romtemperatur når du legger det på grillen. Pensle grillristen med olje, og salte og pepre kjøttet før du legger det på grillen. Griller du med sterk varme, snu kjøttet ofte. Dette gjelder først og fremst små stykker. Store kjøttstykker trenger ikke så sterk varme og bruk grillklype og ikke gaffel. Ikke stikk eller press på kjøttet, da renner saften og den gode smaken ut.  

 

Slik griller du

Moderne griller er kraftige, og det er lett å brenne maten. Mat som er brent er verken sunt eller godt, og derfor er det greit å lære seg noen grilltriks:

  • Mindre og tynnere stykker har kortere grilltid og kan grilles på god varme.
  • Større stykker trenger lengre grilltid og lavere varme for ikke å bli brent. Grilles best ved indirekte varme, og under lokk. Indirekte varme vil si å fyre med kull/gass på halve grillen. Ha kjøttet ved siden av varmen, og dryppskål i aluminium under.
  • Kjøtt med mye fett eller mye marinade på utsiden, gjør at fett kan dryppe ned på varmen under direkte grilling. Hvis det flammer opp flytter du kjøttet over på siden uten varme under og venter til flammene har slukket før du legger det tilbake igjen.
  • En gassgrill har som oftest flere bluss, og det er enkelt å redusere eller slå av varmen på ett eller flere bluss.
  • Pølser og burgere blir fort brent, bruk derfor svakere varme.
  • Sett grillen på et sted hvor den ikke er så utsatt for hard vind.
  • Om du griller når det er skikkelig kaldt, må du beregne noe mer grillkull eller noe lengre tid for å få de store stykkene ferdig grillet.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.