Grill utendørs i vinter

Det er ingen grunn til ikke å grille om vinteren. Dårlig vær? Bare dårlige klær. En ekte grillmester utvider grillsesongen. Her er VM mester i BBQ, Bjørn Tore Teigen, sine hotte tips.

Tekst:
Bjørn Teigen, Matrådgiver/ egg- og kjøttfaglig ansvarlig

Foto:
 
MatPrat

Om du er ute på tur og griller, tenner bål og griller eller har grillen stående klar hjemme, er det klart man må kle seg etter været og utetemperaturen.

 

Litt lengre tid

Mange setter jo ikke vekk grillen for vinteren, man har den stående klar ute. Gjerne under tak og med et godt trekk så er grillen klar til bruk. For de som griller hjemme så bør man tenke på at de kanskje trengs litt ekstra kull for de med kullgrill, og litt lengre opptennings- og oppvarmingstid før grillen er klar. Husk: Oppbevar kull og briketter tørt i en bod eller egnet sted da effekten blir borte hvis de er blitt fuktige.

For de med gass grill så gjelder det samme med litt lengere oppvarmings tid, men sett gassbeholderen i en tørr og luftig utebod eller garasje når den ikke er i bruk. Sett ikke gassbeholderen i rom uten lufting som for eksempel i en kjeller. Husk brann og eksplosjonsfare.

Dårlige klær?

Når du griller tenk også på hvordan klær du har på, det er lett å få svidd boble- og fleecejakker når man står ved en grill: Et grillforkle er lurt å bruke. Unngå  votter og  hansker som brenner, - ha  et par rene arbeidshansker parat..

Til festlig lag

Inviter gjerne til et herrelag og server forretten rundt grillen før man evt. fortsetter med en grillet hovedrett inne. Et annet sikkert stalltips er å  lage noen knall gode hamburger på grillen: Burger blir best på grill sommer som vinter!

Grillmetoder

Selv om temperaturen er på minus siden gjentar vi de tre grillmetodene
For å kunne utnytte alle de tre grillmetodene krever det at man bruker en grill med lokk. Det går fint an å grilles mye god mat på en grill uten lokk også, men  lokket gir en enorm fleksibilitet og gjør at man kan  lage absolutt alt som kan grilles.

Direkte grilling
Maten grilles rett over varmekilden (det jeg kaller den varme sonen eller varme siden). På en gassgrill betyr det at maten grilles rett over en opptent brenner. På en kullgrill betyr direkte grilling at maten grilles rett over kull, briketter eller ved.

Direkte grilling egner seg best til mindre stykker kjøtt, grønnsaker eller fisk. Direkte grilling er viktig når man skal gi farge til maten og i tillegg «svi av» overflaten på maten. Kalles også grilling med direkte varme eller grilling på den varme sonen.

Indirekte grilling 
(grilling med indirekte varme; grilling på den «kalde» sonen eller siden): Maten ligger vekk fra varmekilden (ikke over) i n  den kalde sonen. (Selv om det heter den kalde sonen så blir temperaturen fort pluss/minus et par hundre grader når lokket er på). Da kan grillen sammenliknes med en stekeovn på samme temperatur.

Indirekte grilling brukes hovedsakelig til store stykker kjøtt og fisk. Disse stykkene får den perfekte fargen de skal ha, selv om de ikke har vært i kontakt med sterk varme. En hel kylling grillet på indirekte-metoden vil være like vakker som kyllingen stekt i ovnen på to hundre grader. Forskjellen er at kyllingen fra grillen smaker enda bedre.

Kombinasjonen av direkte og indirekte grilling
Da får man muligheten til å gi maten en fin grillfarge ved direkte varme, samtidig som hovedgrillingen foregår i den kalde sonen på grillen. Det er denne kombinert-metoden som skal brukes mest. Den beste biffen skal først svis av på direkte varme, og så flyttes over til den kalde sonen.

Kylling på grillen

Et kyllingbryst grillet på direkte varme vil ofte henge fast i grillen. For å unngå dette problemet legges kyllingbrystet først på indirekte varme i den kalde sonen. Etter ca. 10 minutter tørker overflaten på kyllingbrystet inn. Flytt det over på direkte varme i noen sekunder for å få en fin farge. Hovedgrillingen på både biffen og kyllingbrystet skjer ved indirekte grilling, men begge produkter er avhengig av en liten tur på direkte varme.

Best resultat

Jeg bruker indirekte varme på de aller fleste store stykkene, og resten av maten grilles med metode nummer tre, altså en kombinasjon av direkte og indirekte grilling. Jeg griller så å si ingenting kun ved direkte-metoden. Ikke en eneste grillpølse.

Det høres kanskje litt pysete ut å grille med mindre flammer og mindre varme enn man er vant med, men på samme måten som at speilegget ikke skal stekes på maks varme i en stekepanne, så trives de fleste råvarene vi skal grille best med mindre enn bånnpinne-varme.

Som sagt så finnes det unntak. Hvis man bruker en gassgrill, må det være mulig å justere varmen på brenneren(e). Noen gassgriller har «kun» av og på, og da er indirekte grilling en utfordring. Men selv på en gassgrill med kun én brenner (som for eksempel Webers Q-serien) kan man grille med indirekte-metoden ved å skru ned varmen og legge maten i midten av den rektangulære brenneren.

På en liten, bærbar grill, og i hvert fall en éngangsgrill, kan det være vanskelig å praktisere bruk av en varm og en kald sone. Den beste løsningen her er rett og slett å planlegge en meny som passer til grillen. Hold deg til mindre stykker fisk, kjøtt eller grønnsaker som ikke trenger lang tid på grillen.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.