God mat når du er alene

Om du bor alene eller bare er alene hjemme for noen dager, er det mange tips til hvordan du kan unne deg noe fristende og godt til middag. Det er som regel sunnere enn alternativene.

Tips til singelhusholdninger:

Planlegg middagen for flere dager i slengen, gjerne for en hel uke.Kjøp økonomipakninger og frys det ned i passe porsjonsstørrelser eller kjøp akkurat riktig mengde i butikkens betjente ferskvaredisk.Lag større porsjoner med supper, gryter eller sauser enn du trenger og frys ned i passelige porsjoner.

Å bo alene eller være alene hjemme byr på litt andre utfordringer med matinnkjøp og tilberedning enn de som deler tak med andre. Det er likevel ingen unnskyldning for ikke å lage seg en god middag. De som dropper middag er mer utsatt for å få et mer ensidig og dårligere kosthold enn andre. Det kan derfor være til stor nytte i å skrive ned hva man faktisk spiser i løpet av en uke. Med litt planlegging og fornuftige innkjøp tar det ikke særlig lang tid eller er mer kostbart i forhold til middagserstatningene man gjerne tyr til.

Bytt gjerne ut kjøttdeig (t.v.) med karbonadedeig.

Mange studenter vil for eksempel se at de spiser veldig mye ferdigpizza og alt for lite grønnsaker. Godt voksne får ofte i seg for mye stekt mat og farsemat med mye mettet fett. Står det mye kjøttdeig på menyen kan den med fordel byttes ut med karbonadedeig, som bare inneholder en tredel av fettmengden.

Tenk stort – spar tid og penger

Planlegg middagene for flere dager i slengen, og sett opp en handleliste over alt du trenger. Du kan også spare penger ved å kjøpe inn store økonomipakninger, pakke det om og fryse ned i ønsket porsjonsstørrelser.

Lag større porsjoner av middagen, da har du til flere dager. 

Frys maten mens den er fersk, - ikke vent til den holder på å gå ut på dato. Merk pakkene med hva de inneholder og dato. På denne måten slipper du dessuten å kaste så mye mat. En annen måte å kjøpe inn passe stor mengde på er å gå i butikkens betjente ferskvaredisk og kjøpe akkurat det man trenger.

Å tilberede store porsjoner av sauser, gryter eller supper kan være en god idé om du har plass i fryseren. Stavmikser er et fantastisk og anvendelig redskap du kan bruke til dette formålet. Gjør det til en vane å ta frosne måltider ut av fryseren kvelden før, eller tin maten i mikrobølgeovn. Slik kan du lenge nyte godt av din egen arbeidsinnsats!

Bruk restene

Lammelår med granateplesalat er en fin måte å bruke rester fra la

Tilbered maten bevisst med tanke på hva du kan bruke restene til. For eksempel kan restene av en hel kylling til middag brukes som fyll i sandwich, ekstra kjøtt i en suppe eller salat til middag neste dag.

Oppskrifter for én

På matprat.no er det enkelt å tilpasse størrelsen på oppskriftene. Man legger selv inn hvor mange personer det skal lages mat til, og så endres oppskriftene automatisk. Det handler ofte om å motivere seg selv. Middag kan faktisk være så enkelt som en omelett med salat og brød.

Disse sunne oppskriftene, som du finner nederst i artikkelen, kan enkelt skaleres ned til 1 porsjon.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.