Gløgg med personlig vri

Det er jul, mørket har senket seg og kulden trenger inn gjennom veggene. Hva er da bedre enn å pakke seg inn i teppet foran peisen og kose seg med en varm gløgg? Og husk, den hjemmelagde er best!

Krydret, varm vin er en drikk som stammer langt tilbake i tid. I antikken ble det brukt som helsedrikk mot sår hals og forkjølelse. Gløgg stammer fra “glødet vin” som betyr oppvarmet vin. Glødet vin dukket opp på 1600-tallet, og er den svenske utgaven av mulled wine (engelsk) og glühwein (tysk). Ingen vet helt hvordan julegløggen ble til, men etter at alkoholprodusenter rundt 1900-tallet startet å selge gløggflasker med julenisser på etiketten, ble det en juledrikk. Hvem vil vel ikke ha en varm drikk i den kalde vinterperioden?

Oppskriftene på gløgg er mange, nærmest uendelige. Det de har til felles er at de inneholder vin, krydder, brennevin, sukker og serveres varm sammen med mandler og rosiner. Her er det altså mye rom for eksperimentering. Smak deg frem og lag din egen gløgg.

Godt i gløggen

Vin: Den klassiske gløggen lages av en enkel rødvin. Man kan også bruke en hvitvin med god syre, for eksempel en riesling.

foto: shutterstock

Krydder: Kanelstang, kardemomme, nellikspiker, stjerneanis, vanilje, ingefær og pomeransskall er gode gløggkrydder.

Brennevin: Varierer etter hvilken smak du er ute etter. Vodka, cognac, brandy, rom eller vaniljevodka gir god smak.

Sukker: Bruk hvitt eller brunt sukker. Dypp gjerne sukkerbiter i litt cognac, legg de på en rist over kjelen og tenn på. Da smeltes sukkeret og gir en god karamellsmak.

Husk at gløggen skal varmes, ikke kokes. Dersom gløggen begynner å koke, forandres smaken betydelig og alkoholen fordamper. Bruk lav varme, ikke over 70 °C, og vær tålmodig.

Alexanders julegløgg

til 6 personer

Ingredienser

1 flaske enkel rødvin
2 dl cognac
1 dl portvin
2 ts kardemommekjerner

12 nellikspikere
4 kanelstenger
2 splittet vaniljestenger
1 bit ingefær (4 cm)
2 stjerneanis
400 g sukker

rosiner
mandler

Slik gjør du

1. Ha vin og krydder i en kjele og varm opp til middels varme (maks 70 °C). Tilsett sukker og rør til sukkeret er oppløst.

2. La blandingen trekke på lav varme i ca. 40 minutter. Sil blandingen og ha i cognac og portvin.

3. Grovhakk mandler og server gløggen i gløgg-glass med rosiner og mandler.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.