"Fun dining" - god mat i farten

Kanskje kan endringen dateres til 9-11; katastrofen som endret New York, USA og verden. Byen ble aldri den samme etterpå. Den ble mykere, folk ble snillere med hverandre, men økonomien var i nedgang. Også verdensbyens appetitt for eksklusiv kokkekunst var i endring. Folk søkte ujålet mat.


Foto:
 
Monika Sziladi. Tekst: journalist Borghild Fiskå.

-Vi ønsket ekthet og nærhet; folk lette etter noe positivt som var forbi.

Fastslår den svensk-etiopisk-amerikanske kokkestjernen Marcus Samuelsson. Akkurat nå er han hot i Norge som partner med Petter Stordalen i restaurantkjeden Kitchen & Table. Internasjonalt er han president Barack Obamas gjestekokk og Michelles sammensvorne. Han fikk overskrifter om suksessen med uformelle Red Rooster i den svarte bydelen Harlem. Hjemme i Sverige er Samuelsson kongebarnas bestis og nabofolkets restaurantkonge.


Red Rooster ligger i et av de livligste strøkene i Harlem.

 

Fine dining er historie

Sammenfattet står hans matfilosofi og egne konsepter for Fun Dining.

Fine Dining er historie, fastslår han. De franskdikterte kjøkkenregimene er ute. Det er hjemmematen gjenskapt som gir deg gode følelser, pleier røttene og innbyr til den ekte omgangstonen.

Ett av svarene på hvordan skape Fun Dining, er Street food. Den ærlige, ekte maten som også tar dine egne tradisjoner og ditt utgangspunkt på alvor. Maten som speiler hvor du kommer fra, og som ikke bryr seg om hva franske stjernekokker dikterte for flere generasjoner siden.

 

Street Food?

-De fleste tenker Asia, Hawker’s og Food Courts, sier Samuelsson. Men gatemat er et fellesgode for alle kulturer over hele verden.

For det dreier seg i bunn og grunn om husmannskost gjort lett tilgjengelig. Gatemat er god, tillaget på enkel måte. Du finner den i kiosker og i boder, i parken eller langs gater og på godt befolkede plasser.

-Street Food er Fun food, fastslår Samuelsson.

Han har selv gjennom cafékjeden Street Food gitt verdens husmannskost en opprustning: Oppskrifter som har blitt utviklet i generasjoner, får nytt liv. De endres og utbedres, moderniseres og blandes. God gatemat blir et fyrverkeri av smaker, krydder og råvarer som avspeiler de rammene den har blitt til i; klima, vekstforhold, kulturer, skikker, levemåte og religioner.

 

Gatemat i alle kulturer


Kjøkkensjef og kokebokforfatter Marcus Samuelsson har vunnet flere priser. Blant annet var han den yngste noen sinne som fikk en 3-stjerners rating fra The New York Times da han var kjøkkensjef på restauranten Aquavit.


I Europa spiser vi pølser, pannekaker, pizza, tapas og hamburgere på gaten. I Mexico foretrekker de tacos, mens indoneserne tilbyr satay.

-Alle kulturer har sin gatemat, basert på vanlig husmannskost, fastslår Samuelsson.

Men i verdensbyene finnes street food fra alle verdenshjørner. Bare se hvordan Food Trucks med sine ulike tilbud har blitt en megahit i hele USA. Her står asiatiske utbydere parkert langs fortauet sammen med meksikanske og amerikanske. I lunsjtiden køer folk foran favorittene. Men det er ingen forfinet, fransk kokekunst der.

 

Utvikler kulinariske opplevelser

Marcus Samuelsson utvikler sammen med partneren Andrew Chapman restaurantkonsepter og kulinariske opplevelser fra stjernerestauranter til fastfood-steder.

I Sverige er han ansvarlig for menyen på fire mat-torg, kalt Street Food, på to flyplasser og i to jernbanestasjoner.

-Grunnen er at jeg er ekte interessert i god gatemat, begrunner han satsingen. Han har også utgitt boka ”Street Food” der han har samlet smaker og oppskrifter fra hele verden som egner seg til en slik rask servering. Den første Street Food-serveringen ble åpnet på sentralstasjonen i Stockholm i 2007.

De fleste retter på menyen er felles for samtlige serveringssteder. Men på siste tilveksten, på flyplassen i Marcus sin egen hjemby Göteborg, utvidet han rettene med både paneng curry, beef salad og Vestkystsalat.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.