Fruktige drikker

Sol fra skyfri himmel og varme temperaturer innbyr til å helle kjølige, fruktige drikker i glasset. Da er epler fra Hardanger et godt alternativ å leske seg med.


Foto:
 
Jane Larsen tekst: Hilde Sander Meling/COX

Hardanger har i generasjoner vært kjent for frukt og bær av høy kvalitet. Her dyrkes både epler, pærer, plommer og moreller. 

– Fruktdyrking ble introdusert av munker som kom til Hardanger på 1200-tallet, og i dag kommer cirka 40 prosent av all norskprodusert frukt fra denne regionen. Her er klima og jordsmonn godt egnet for dyrking av epler og gir dem en frisk og syrlig smak, forteller prosjektleder for Opplev frukt og bær i Hardanger Camilla Fykse.

Frisk og syrlig

Sider og eplemost fra Hardanger har et godt rykte og er populære drikker. Eplemost er et godt alternativ til vin, og med sin friske og syrlige smak passer den til de fleste retter og anledninger. Ønsker du å tilby dine gjester et glass alkoholfri aperitiff, drikke til maten eller en leskende drink i sommerens dåp, bryllup eller andre store begivenheter, er eplemosten et fullverdig tilbud til vin.

– Hvilke eplemoster passer til sommermaten?
– Det er et variert tilbud av eplemost fra de ulike produsentene så her er det bare å pløye gjennom eplemostmenyen for å finne ut hva man selv setter pris på. Eplemosten varierer i smak både fordi det er ulike produsenter som lager den og fordi man bruker ulike typer epler. Man rendyrker ulike smaker i de ulike eplemostene.

Eplemost fra Spildegarden. Foto: Jane Larsen

Et eksempel er eplemostprodusenten Spildegarden i Øystese. De produserer om lag 10 ulike sorter, og på etiketten finner man informasjon om både epletype som er benyttet og beskrivelse av smaken, forteller Fykse.

Most og sider til og i mat

Når en snakker om epler og Hardanger, er det også naturlig å nevne sideren, som har lang tradisjon i området. De fleste gårdene i området har sin egen sideroppskrift, og mange av eplemostprodusentene lager også sider. Kvaliteten er det heller ingenting å si på.

– I konkurransen Norsk Drikke 2011 deltok syv produsenter i kategorien for eplesider og de tre førsteplassene gikk til siderprodusenter i Hardanger, opplyser Camilla Fykse.

Både mosten og sideren kan brukes til og i maten. De passer ypperlig som ingrediens for å fremheve smaken på ulike typer retter av kjøtt, skalldyr og fisk. Den alkoholholdige sideren kan du bestille på alle vinmonopol i landet. Den berømte eplemosten er både til salgs hos produsentene, i mange butikker i Hordaland og på diverse serveringssteder. I Oslo kan du få kjøpt eplemost fra Ulvik på Mat & Mer på Bjølsen.

Produsenter av eplemost i Hardanger: Spildegarden, Syse gard og Hardanger Saft- og Siderfabrikk.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.