Finn et strå og træ dom på

Vi er en jordbærelskende nasjon. Når de norske jordbærene er å få, ja, da er det sommer for oss. Det kan regne, det kan hagle og det kan snø, men har vi norske jordbær på tallerkenen er det sommer like fullt


Foto:
 
Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no. Tekst: Britt Kåsin

 

Vårt jordbærspisende mønster har endret seg stort i løpet av de siste par tiårene. Tidligere ble jordbærene både syltet og frosset ned for vintertider. Nå spiser vi de ferske, herlige jordbærene i det alt vesentlige som de er i sesongen. Og bruksområdet har endret seg stort. Jordbær som dessert er en selvfølge. Fortsatt er den klassiske varianten med fløte til utrolig populært, men is og jordbær smaker også alltid godt.

Iskake med jordbær er super servering til sommergjestene.

 

Jordbærfavoritter

Jordbær med yoghurt, kesam, eggedosis, vanliljesaus og så videre, er alle herlige sommerdesserter. Jordbær i sommerlige fruktsalater er også sommerlig og godt. Så har vi de deilige sommerkakene. Bløtkake med jordbær er nok fortsatt den mest populære. Den er lettvint og deilig.

Mer norsk enn bløtkake med jordbær finnes knapt!

For øvrig er det mange flere alternativer som gjør jordbæret anvendelig i sommersesongen.  Salatboller av alle slag med jordbær er populært hele sommeren igjennom. Uansett innholdet i salaten, så er det deilig med sommerens ferske jordbær i.

Jordbær i skiver i den grønne salaten til grillmaten er blitt en selvfølge.

Nytt i bruksområdet er å bruke det søte og vakre jordbæret sammen med spekemat. Et bugnende spekematfat rikelig med jordbær til. Det smaker vidunderlig og det bærer bud om sommerlige samvær. Ja, det høyner unektelig stemningen rundt matbordet. Jordbær til osteanretninger er vidunderlig. Og hvem kan tenke seg grillen uten jordbær nå? Egne boller med jordbær til grillmat er virkelig godt i smak. Og for øyet! 

Og de fleste liker å skjenke noe i glassene når maten ligger på grillen. Bowler kan være spennende. Eplemost blandet med farris er fint til en bowle, hvitvin med mer kan fylles opp. Uansett så kan det videre tas i jordbær i tynne skiver og noen sitronskiver, eventuelt også et par stilker med sitronmelisse. Alle blir i godt humør med et slikt sommerglass i handa, og med lukten fra grillmaten i luften.

Sommerbowle med jordbær er forfriskende en varm sommerdag.

 

Mest Korona

Jordbær har en spennende historie.  De har vært kjent som ville markjordbær i Europa siden romertiden. Kommersiell dyrking begynte først på 1800-tallet. En krysning av de beste jordbærplantene fra Nord-og Sør-Amerika med de beste europeiske arter førte de til de store, saftige bærene med den deilige lukten som vi kjenner dem i dag. En videreutvikling av planten har ført til at det i dag eksisterer et enormt antall varianter. Det gjør at jordbær kan dyrkes over store deler av verden.

Vi spiser ca. 4 kg jordbær pr pers i året. Og det aller meste spises selvfølgelig i den norske sommersesongen som varer fra Sankthans fram til medio august. Sorten Korona er den mest populære for oss nordmenn. Den er søt, bærene store og røde og lukten er herlig aromatisk.

Jordbær er egentlig ikke et bær, men en nøtt! Jordbær er en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø, og som botanisk sett er nøtter.

Jordbær inneholder C-vitaminer, gode antioksidanter, kalium og kalsium. Det er lite kalorier i dette herlige bæret, bare 39 kcal pr 100 g vare. Og så påstås det å ha en meget gunstig virkning på sex-lysten. Kan det bli stort bedre i den lyse sommertiden?

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.