Fårikål verden rundt

Den er norsk: fårikålen. Og har familie spredt utover hele verden!

Råvarene lam og kål er en naturlig kombinasjon i Norge, fordi innhøsting av kål og slaktesesongen for lam faller sammen. Nå er det jo sånn sett ingen tilfeldighet med retten fårikål. Vi ønsket å herme etter nabolandene våre. Danskene hadde og har en rett kalt gås i kål. I Norge er det lite gås, men en del får. Da blir det rett og slett fårikål.

Det finnes mange varianter av mat der kål og lam inngår. Vi finner for eksempel kålruletter og forskjellige "slektninger" spredd over hele verden fra Nepal til Sør-Amerika. For Norges nasjonalrett fårikål, finnes det flere nesten identiske varianter. I en del retter er kål bare en av flere grønnsaker i retten. Den finske varianten skiller seg fra den norske ved å ha i laurbærblad, persille og hvite pepperkorn istedenfor svarte. Noen indere fikk servert fårikål under et Norgesbesøk, og de kunne ikke finne en eneste grunn til at fårikål ikke også burde vært en indisk rett. De har alle ingrediensene, og retten smakte godt! Vi finner et “søskenbarn” av vår norske fårikål i Bangladesh, bare med den forskjellen at det brukes sitron på lammekjøttet. Slik kan man egentlig følge fårikålen verden rundt.

Island

Islandsk matkultur er i nær slekt med den norske. Gjennom tidene har lam vært veldig viktig. I Norge spiser vi fenalår, og på den islandske måten saltes og modnes lammelåret innpakket i lerret. Lammelåret røykes og like før låret spises kokes det. Fremgangsmåten til Lambakjot meth graenmeti skiller seg fra fårikål, men råvarene og resultatet ligner mye på hverandre. Til lammeretter pleier man å spise mørkt, torvrøykt rugbrød som ligner på sveler i utseende.

Irland

Irish stew.

Matkultur er ofte dynamisk og vi tar stadig opp nye råvarer og tilberedningsmetoder. Men på fest og helligdager spiser vi ofte tradisjonell mat. Irene har sin St. Patricks Day der man tradisjonelt spiser Irish stew.

USA

Før poteter og den typen brød vi spiser mye av i dag bredte seg ut over Europa, var bygg en viktig basismatvare. Bygg trivdes godt under samme forhold som lam og kål. Bygg-korn ble mye brukt i gryteretter, bl.a. i jødenes sabbatsrett Cholent. Her langtidskoker man lammestek fra fredag til lørdag i en gryte sammen med bygg og bønner. Retten Lamb with barley and cabbage er fra USA, men har sannsynligvis sin opprinnelse et sted i Europa, Eurasia eller Midtøsten.

Lamb with barley and cabbage.

Makedonia

Aleksander den Store var fra Makedonia og hans imperium krysset mange matkulturelle områder. Senere ble Makedonia påvirket av tyrkisk matkultur. Både kål og lam er i dag en viktig råvare i makedonsk matkultur, som i Pecheno jagne so zelka.

Brasil

Matkulturelt kan Brasil betraktes som det latinske USA. Her er det en smeltedigel av mange kulturer, hvor den afrikanske kulturen har fått større mulighet å utfolde seg. Retten Carne no tacho com couve har sannsynligvis sin opprinnelse et sted i Portugal.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.