En rask smak av jul

Førjulstiden er en travel periode hvor mye skal skje, samtidig som vi gjør alle de hyggelige forberedelsene. Mens vi venter på høytidsdagene og den gode, tradisjonelle julematen kan vi gjerne la vi oss friste av raske hverdagsmiddager med en bitteliten smak av jula.

Medisterkaker

Honningstekte medisterkaker med couscous

“Kjøttkaker” av svinekjøtt. Medisterdeig spes til medisterfarse, det vil si at man blander inn melk, potetmel og krydder. I medisterfarse brukes pepper, malt muskat og ingefær. Ferdige medisterkaker er klare til bruk, og kan spises både kalde eller oppvarmet.

Ha erter i stekepannen sammen med sprøstekt bacon og topp det over en deilig potetmos som du serverer til medisterkakene. Eller lag en enkel fruktsalat med god dressing til medisterkakene. God mat for både liten og stor.

Juleskinke

Croissant-toast med juleskinke

Juleskinke er en lettsaltet skinke fra svin. Den finnes i mange varianter. Røkt eller urøkt, kokt eller ukokt, med eller uten svor, og med eller uten ben. Skinken er utmerket både i frittata, wok, pai eller en rask salat . Du kan også gratinere skinken med en god sennep, servere den stekt i skiver med grønnsaker og sennepstappe, eller med en appelsin- og ananassalsa

Medisterpølse

Wrap med medisterpølse og grønnsaker

Medisterpølse lages av svinekjøtt, og er mildt krydret. Den er ikke røkt og kan både stekes og kokes. Julepølsene kuttes ofte i lubne biter og stekes ferdig sammen med steken eller ribben til selve julemiddagen.

Mange liker å skjære pølsen i biter og deretter i to på langs, slik at skinnet lett kan trekkes av. Da kan pølsene stekes gylne i stekepannen og serveres med for eksempel byggris, svisker og spinat. Eller en salat med spinat, rødløk, sennepsdressing og tyttebær. Selv om det snart er jul kan du godt la pølsene få en runde på grillen eller i grillpanna, da får de en ekstra god smak. Servert i lompe med rødløk og sennep imponerer du lett både til hverdags og fest i førjulstiden.

Julepålegg

Focaccia med ribberull 

De mest tradisjonsrike julepåleggene er okserull, lammerull, leverpostei og ulike typer sylte. Noen lager dem selv, mens andre kjøper de ferdige i butikken. Prøv en minibagett med lammerull, en havrescones med okserull, eller hva med en focaccia med ribberull. Perfekt kveldskos til mørke førjulskvelder.

Vossakorv

Julewok med vossakorv

En norsk lokal pølsevariant som lages etter gamle resepter på Voss. Opprinnelsesmerkingen fastslår også at all pølse kalt Vossakorv må være produsert i Voss. Vossakorv er en grovhakket pølse, hovedsakelig laget på fårekjøtt. Prøv den i en julewok eller server den med honningglaserte rotgrønnsaker.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.