En annerledes lammepåske

Vi elsker tradisjoner og årstidsmat. I påsken er det lam som gjelder. Aller helst vil vi kanskje ha det servert som stek etter mormors oppskrift, men lam er så uendelig mye mer.

Like sikkert som ribbe og surkål til jul, er fårikål om høsten og grillmat på sommeren. Men i påsken blir vi liksom litt fårete. Da er det lam som gjelder. Aller helst som stek etter mormors gamle oppskrift.

Verdenskjøttet

Mormors lammestek med alt tilbehør, er kanskje den aller beste måten å presentere lammet på, men det er bare det at lam er så uendelig mye mer. Og kan tilberedes på så uendelig mange måter. Vi glemmer fort at lammet består av mer enn bare låret. Hørt om lammeskanker? Eller lammekoteletter? Indre- og ytrefilet? Lammekarre? Eller flatbiff av lam?

Lammecarrékoteletter med tabbouleh

 

Lammekjøttet er kanskje det kjøttet som har den kraftigste smaken. Derfor passer det til all verdens krydder og urter. Til kraftige sauser. Til smakfulle, røde viner. Og som eksotiske, fremmede retter. Det er lov å eksperimentere. Lam blir benyttet over hele verden. I de aller fleste religioner. Ikke rart vi kan glede oss til påsken.

Krydret lam i filodeig med spennende kryddersmaker.

Lam fra hele verden

Spicy lammecurry passer deg som liker den sterke smaken, den som fyller kjøkkenet med lukten av chili og karri og gir beskjed til ganen om at lammet er godt krydret.

Krydret lam i filodeig! Mmmm, det er godt, det. Ikke for sterkt, ikke for mildt, men veldig godt. Det er bare å sette i gang, og spennende kryddersmaker vil garantert bli en hyggelig overraskelse.

Monguler, persere, portugisere og briter har opp gjennom tidene satt preg på det indiske kjøkken.  Lammekorma bærer preg av dette. Du bestemmer styrken på smaken. Og yoghurt er med på å gjøre det mildere.

Når vi først snakker om lam fra hele verden, kommer vi ikke utenom den afrikanske lammegryten. Koriander og spisskummen i en varm lammegryte setter et lykkelig preg på en kald påskedag.

Pilaff med stekt kjøtt fra Tyrkia. Grekere og tyrkere kan dette med lammekjøtt. Både kokt og stekt, til hverdag eller til fest.

Frukt, honning, ingefær og mye pepper. Lammetagine, Lamtajine à là Fez, er en marokkansk hemmelighet vi gjerne deler med deg. 

Smakfull, lett og enkel å lage. Lammecarrékoteletter med tabbouleh serveres med mynte, løk, chili og persille. Nå snakker vi kos.

Fårikål? Er ikke det høstmat, da? Carne no tacho com couve, brasiliansk fårikål, er utmerket og annerledes påskemat.

Lam med mojo kommer i fra Kanariøyene. Den passer for deg som liker å eksperimentere med annerledes tilbehør. Dette er lammeskiver og poteter med ”hot” saus til.

Lammekoteletter med caponata er siciliansk mat. Mild og smaksrik serveres den gjerne som en siderett. Ikke varm, men romtemperert.

Er du frankofil, er ytrefilet av lam med piperade noe for deg. Piperade er en fransk grønnsaksrett av paprika, ikke ulikt klassikeren ratatoille. Den aromatiske søtsmaken i paprikaen passer ypperlig sammen med lammefilèt.

Like fransk er Mouton à la Bourguignonne. Lammekjøtt kokt i vin. Dette er en rett europeere litt lenger syd enn oss har benyttet seg av i mange år. Noe av årsaken er tilgangen til vin.

Ølbraiserte lammeskanker med aner i fra Skottland er noe som bør prøves. Den nederste delen av lammelåret kombinert med en saus basert på mørkt, kraftig øl, gir en opplevelse du sent vil glemme.

Vil du fortsatt ha lammet på den tradisjonelle måten, som stek etter mormors gamle oppskrift, finner du selvfølgelig også den hos oss på matprat.no.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.