Direkte og indirekte grilling

Det beste trikset når man griller er å ha kunnskap om varme.  


Foto:
 
MatPrat

Når du griller, vil du gjerne unngå at det flammer opp, at det oser mye, eller at maten blir for mye stekt eller brent. Varmen kan bli for intens, fett og kjøttsaft kan renne av kjøttet og dryppe ned i varmekilden som så vil flamme opp. Spesielt gjelder dette større stykker. Det finnes imidlertid flere måter å grille på, som reduserer muligheten for slike problemer.

 

Direkte grilling

Direkte grilling vil si at du har varmekilden direkte under maten som skal grilles. Direkte grilling har den høyeste effekten og er best egnet til pølser og kjøtt i skiver som skal oppnå en stekeskorpe på samme tid som maten blir gjennomstekt. Hvis du ønsker å brune kjøttet ekstra kan du grille uten lokk først. Ellers anbefales det å steke med lokket igjen. Da reduseres faren for oppflamming og brent kjøtt. Alternativt kan kjøttet legges på aluminiumsfolie eller et stekebrett som samler opp fettet.

Visste du at man fint kan lage forskjellige varmesoner på ganske små griller? Om grillen ikke har lokk, kan aluminiumsfolie brukes som lokk.

Indirekte grilling

Indirekte grilling egner seg best for større kjøttstykker som grilles i mer enn 25 minutter. Grillingen skjer under lokk. Kjøttet grilles av sirkulerende varme ved at varmen reflekteres fra grillens lokk og sider. Med dette unngår man at fett og kjøttsaft drypper ned på varmekilden og gir oppflamming.

Med kullgrill plasserer du en dryppform i midten av bunnristen, og kullet /brikettene plasseres på siden. Når grillen er varm plasserer du kjøttstykket på rist rett over dryppformen. Grill med lokket på og åpne ventiler slik at du får god trekk.

Med gassgrill kopler du midterste brenner ut, og plasserer kjøttet over den midterste brenneren. Kjøttet kan med fordel plasseres på et stekebrett, slik at fett og stekesjy blir samlet opp. Reduser varmen når kjøttet har fått passe farge. 


Foto: MatPrat

Moderne griller er kraftige, og det er lett å brenne maten. Mat som er brent er verken sunt eller godt, og derfor er det greit å lære seg noen grilltriks:

  • Ikke ha kull i hele grillen, opprett en "temperert sone", gjerne med aluminiumsfolie eller en aluminiumsform på risten.
  • Mindre og tynnere stykker har kortere grilltid og kan grilles på god varme.
  • Større stykker trenger lengre grilltid og lavere varme for ikke å bli brent. Grilles best ved indirekte varme, og under lokk. Indirekte varme vil si å fyre med kull/gass på halve grillen. Ha kjøttet ved siden av varmen, og dryppskål i aluminium under.
  • Når maten begynner å få passe farge, så legg den over på "temperert sone" for ettergrilling.
  • Kjøtt med mye fett eller mye marinade på utsiden, gjør at fett kan dryppe ned på varmen. Hvis det flammer opp flytter du kjøttet over på folien til flammene har slukket.
  • Pølser og burgere blir fort brent, bruk derfor svakere varme.
  • En gassgrill har som oftest flere bluss, og det er enkelt å redusere eller slå av varmen på ett eller flere bluss.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.