Det norske middagsmåltidet

Nordmenn spiser helst middag hjemme, og vi spiser den senere nå enn for ti år siden. De færreste av oss sliter ned restaurantgulvene rundt omkring, men gjør vi det er det på en torsdag, fredag eller lørdag.

I gjennomsnitt spiser Ola og Kari varm middag hjemme 291 ganger i året. Til sammenligning spiser vi middag på restaurant (eller «lignende») rundt ti ganger i året. Dette i følge tall fra Norske Spisefakta 2012. Personer bosatt i Oslo eller andre storbyer skiller seg ganske klart ut ved at de spiser middag på restaurant langt oftere enn gjennomsnittet. Av ukedagene er mandag den dagen vi aller helst spiser varm middag hjemme, mens det er torsdag, fredag og lørdag som er de store «utespise-dagene». Kanskje ikke så vanskelig å kjenne seg igjen i dette.

Sene måltider og geografiske forskjeller

Middagsmåltidet er for øvrig en aktivitet som foregår stadig senere om ettermiddagen eller kvelden. Vi spiser rett og slett middagen vår på et senere tidspunkt nå enn vi gjorde for ti år siden. I 2001 var det 67 % som svarte at de spiste middag før kl. 17.00. Dette tallet har deretter sunket jevnt nedover til 57 % i 2011. Er det tidsklemmas klamme grep som skviser middagsmåltidet og skyver det stadig senere på kvelden?

Middagsmåltidet inntas også på ulikt tidspunkt ulike steder i landet. Naturlig nok. Mens nordlendinger allerede har pløyd seg gjennom torsk og sei, kaffe og wienerbrød, har Oslofolk så vidt begynt å tenke på hvorvidt det holder med åtte eller tolv biter sushi til middag. Flåsete sagt selvfølgelig, men de geografiske forskjellene med hensyn til når man spiser middag er betydelige. I Nord-Norge svarer 81 % at de spiser middag før kl. 17.00. Kun 23 % svarer det samme i Oslo. Ingen overdrivelse å hevde at man har ulike måltidsrutiner i by og land.

 

Kilde: Norske Spisefakta 2012, Ipsos MMI

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.