Det internasjonale norske lammet

Norsk lam er i verdensklasse, men det er også internasjonalt og kan kobles med mange spennende smaker fra ulike verdenskjøkken. Norge er selvforsynt med lam og har en årlig produksjon som tilsvarer cirka 5 kg lammekjøtt per person. 

I Norge er det totalt ca.1. millioner sauer, fordelt på ca. 14 000 sauebruk, med en årlig produksjon av lam som tilsvarer cirka 5 kg lammekjøtt per person. Produksjonen av lam blir i stor grad styrt etter når det er gode beiteforhold, og med en kort og intensiv beitesesong blir det i Norge bare ett lamme-kull i året. De lammene som er for små om høsten, vokser seg større gjennom vinteren og gjør at vi også har tilgang på ferskt lammekjøtt til påske.

Variasjon i kosten

Som oss tobente har også sauen behov for variasjon i kosten. De er stadig på vandring i terrenget for å høste litt ulike typer vekster. Sauen er selektiv i kosten, og liker seg derfor best hvor beitet er mest velsmakende og næringsrikt. Den varierte og næringsrike kosten sammen med god kondisjon, og melk fra moren har mest betydning for kjøttkvaliteten.

Tradisjonelt så spises det mest lam i Norge på høsten og i påsken, og da i retter som fårikål, lammestek og pinnekjøtt. Allikevel er det lammelåret som er mest solgt i vårt ganske land. Pinnekjøttet spises mest rundt juletider og nyttår. Hvor pinnekjøtt er nordmenns soleklare andrevalg, etter ribbe, som middag på juleaften. Tall fra 2015 viser nemlig at hele 33% av Norges befolkning koser seg med pinnekjøtt på julekvelden.

Men lammekjøtt er faktisk mer enn kun høst-, jul- og påskemat. Norsk lam kan nytes året rundt, hvor tilbehøret og tilberedningen kan varieres i det uendelige. Lam er en allsidig og internasjonal råvare som godt kan kombineres med inspirasjon fra ulike verdenshjørner. I tillegg til et variert smaksbilde, kan råvaren spises av alle på tvers av kulturer og kontinenter. Dette er med på å skape smakfulle og kreative retter som byr på gode opplevelser.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.