Den fjerde spiseforstyrrelsen

Stadig flere blir opptatt av kosthold og ernæring og ønsker å leve et sunnere liv. Dessverre kan ønske om et perfekt kosthold gå for langt og føre til ortoreksi, som er en usunn besettelse av å spise sunn mat.

Det er selvfølgelig en positiv tendens at befolkningen som helhet er mer opptatt av kosthold og helse. Et riktig kosthold kan gi god helsegevinst, men hva er egentlig et riktig kosthold? Mediene er fulle av tips, triks og råd, og gir deg svarene – en dag er poteten sunn, den neste er det kreftfremkallende.

De siste årene har det blitt mer og mer snakk om ortoreksi – den fjerde spiseforstyrrelsen. Personer med ortoreksi er opptatt av matens kvalitet og har som regel ikke ønske om å gå ned i vekt, men et ønske om å føle seg ren, sunn og naturlig.

Ved å følge et “perfekt kosthold” kan utvalget av matvarer som er “sunne nok” bli så snevert at det kan føre til mangelsykdommer og ugunstig vekttap. Dette er spesielt uheldig da personer med ortoreksi ofte også er opptatt av fysisk aktivitet og derfor har et økt behov for næringsstoffer.

 


I tillegg til opptatthet av sunn mat, er mange med ortoreksi også opptatt av trening.

 

Når er man for opptatt av sunnhet?

Det er vanskelig å sette et klart skille om når man blir for opptatt av å leve sunt, men når man ikke kan være med i sosiale sammenhenger som å gå på restaurant eller i middagsselskap fordi man ikke kan spise annet en sin egen mat, kan det ha gått for lang tid.

Det er ingen enighet blant forskere om definisjonen av ortoreksi. Det er ikke definert om det er en spiseforstyrrelse eller en form for tvangslidelse, men når sunnhetsidealet blir for ekstremt er det slett ikke gunstig hverken for kropp eller sjel. Det er ingen tvil om at et variert kosthold og fysisk aktivitet er det beste.

Altså alt med måte – fordi for lite og for mye forderver alt.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.