Burger Bonanza!

Med unntak av noen fantastiske burgersteder rundt om i verden, er det ytterst få burgere som smaker like godt som de du lager på ditt eget kjøkken!

Fakta om hamburger

Navnet «hamburger» kommer fra den tyske byen Hamburg, og kan referere til en person fra Hamburg. I utvidet betydning ble ordet etterhvert brukt om andre ting, deriblant storfekjøttet som stammet fra eller var populært i Hamburg. Opprinnelig var kaker av storfekjøtt kjent som hamburgerbiff (første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891), og når denne farsekaken ble lagt mellom brødskiver ble navnet hamburgersandwich. På midten av 1900-tallet var begge betegnelsene forkortet til «hamburger» eller simpelthen «burger». Ordet har etter hvert blitt et samlebegrep og brukes også om sandwicher med andre kjøttslag. (Kilde: Wikipedia)

Flere retter blir omtalt som anvendelige i mange sammenhenger, men hamburgeren må vel være den retten som kan varieres på flest måter og likevel kalles en hamburger. Hva du fyller den med, hva du serverer ved siden av, hvilket kjøtt du bruker, hvilket brød du velger og hvor du spiser den er bare noen av variablene.

Topp stemning

Burgeren egner seg i de fleste situasjoner, fra en rask middag en hverdag til en nødvendighet på sofaen en lat søndag. Barnebursdager, fredagskvelder, festlige lag, en sommerdag i parken, på grillfesten, på restaurant, veikro og gatekjøkken. Om du sitter ved et bord med kniv og gaffel, slanger deg på sofaen foran tv’n eller står og dingler i en taxikø midt på natta – burgeren passer like godt.

Om du lager en burgerfavoritt bare til deg (eller kanskje noen andre heldige) eller setter fram godt med tilbehør så hele gjengen kan sette sammen sin egen, blir det garantert suksess.

Selve burgeren

Originalen lages av kvernet storfekjøtt, men ønsker du variasjon smaker det like himmelsk med burger laget av svinekjøtt, kylling, reinsdyrkjøtt eller annet vilt. Foretrekker du en magrere variant bruker du karbonadedeig eller en mager kjøttdeig. Og vil du ha noe helt annet er fiskeburger, omelettburger eller vegetarburger gode alternativer. Før steking kan du gi burgeren din ekstra personlighet ved å røre finhakket løk, kapers, oliven eller andre spennende tilsetninger inn i deigen. Valg av krydder er jo et helt kapittel for seg!

Say cheese!

Hamburger eller cheeseburger? For mange er burger uten ost utenkelig. Går du for tradisjonell gulost i retning Jarlsberg, Norvegia, Gouda eller Cheddar? Er du tøffere og velger blåmuggost eller annen smaksrik ost? Eller legger du deg midt i mellom med brie eller Camembert? Det er vanligst å smelte osten på burgeren, men det er heller ingenting i veien for å la være.

Brød hører med

Vanlige hamburgerbrød er klassikeren, men det finnes også grovere og sunnere alternativer til disse. Ønsker du å frike ut med noe helt annet, bugner brødhyllene i butikken av andre varianter du kan bruke. En skikkelig burgerentusiast går heller ikke av veien for å bake egne hamburgerbrød.

Fyll og topping

En klassisk burger klarer seg fint med salat, løk og tomat, men det finnes egentlig ingenting du ikke kan legge på burgeren hvis du har lyst. Enklelte ganger kan riktignok en retning peke seg ut, som at en reinsdyrburger best kler fyll som kantareller og multedressing. Trenger du flere forslag? Agurk, bacon, spicy spekemat, ananas, salater, jalapeños, artiskokker, paprika, nachochips, sopp. Ja, i og for seg kan vi ramse opp hele grønnsaksdisken, men vær litt tøff i fruktdelen også. Epler, pærer og mango i skiver smaker fortreffelig på en burger!

Trenger du variasjon til Thousand island dressingen kunne kanskje pesto, tzatziki, aïoli, guacamole, salsa, coleslaw eller hummus vært noe å prøve, i tillegg til det mylderet av forskjellige ketchuper og senneper som finnes. Har du forresten prøvd å lage din egen ketchup?

Ved burgerens side

Ikke at favorittburgeren nødvendigvis trenger selskap, men noen ganger er det greit å servere noe ved siden av. Pommes frites, stekte potetbåter, potetgull, potetmos eller tortillachips i kombinasjon med en grønn salat, bønnesalat eller rissalat – så er vi i mål!

– Flere som fikk lyst på en real burger?