Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Stemningsbilde konfirmasjon - kampanjebilde

Bør konfirmanten få bestemme maten?

Konfirmasjon kan by på en del utfordringer. Det handler om tradisjoner, om tenåringer med egne meninger og om store forventninger. Det handler også om økonomi, om plass og ikke minst om slekta som vil at alt skal være som det pleier. Her er ekspertenes råd for ulike dilemmaer i konfirmasjonen.

«Konfirmanten vår har valgt å bli vegetarianer. Nå vil han at maten i konfirmasjonen skal være vegetarisk. Hva gjør vi?»

Psykologspesialist og forfatter Hedvig Montgomery mener at konfirmasjon er en fest, en feiring av ungdommen og det han eller hun bringer til familien.

Psykologspesialist Hedvig Montgomery

- Er konfirmanten vegetarianer, så må det så klart være noe for henne på festen. Er det vanskelig for en konservativ slektning, så lag en buffet så kan man velge selv. Men ikke heng ut hovedpersonen, finn praktiske løsninger, sier psykologen.

- Ta ungdommen på alvor!

Sogneprest Lars Martin Dahl i Grønland kirke i Oslo oppfordrer alle foreldrene til å lytte til konfirmanten sin.

Prest Lars Martin Dahl

- Foreldre ønsker at konfirmasjonstiden skal være en tid for å tenke over livet.  Om man da ikke lytter til dem, kan det oppleves som dobbeltmoral. Samtidig er det ikke sånn at en konfirmants meninger ikke skal møte motstand. Man må kunne prate om det.

Han mener den viktigste oppgaven for konfirmantforeldre er å være glad i konfirmanten sin, og da må man ta ungdommen sin på alvor. Men det betyr ikke at man sier ja til alt han eller hun ønsker.

- Hadde min sønn ønsket en vegetarisk meny, hadde jeg sagt ja til det, selv om jeg vet det ikke hadde blitt tatt godt imot av deler av slekta.

MatPrat har mange lekre retter som utgjør et vegetarisk festbord. Og skulle det være en og annen en slekta som forventer kjøtt, kan man la en kjøttrett være en del av menyen eller lage en flexi-meny som består av retter både vegetarianere og kjøttelskere kan kose seg med.  

Hva er egentlig festmat?

 «Gutten vår vil ha taco i konfirmasjonen, noe vi foreldre synes blir litt enkelt og ikke så veldig høytidelig. Det er mange ungdommer i slekta og de vil sikkert sette pris på noe de liker godt, men det føles ikke som selskapsmat. Hva gjør vi?»

- Fest-taco? Hvorfor ikke? humrer psykologen. Hun mener at nesten hva som helst kan gjøres på en god måte dersom man virkelig vil.

- Det er vel nettopp det som er så fint. Om man prøver å lage et "oss" i en tid hvor det kan være ganske vanskelig, vil det virkelig betale seg, sier Montgomery.

Kokk og matrådgiver i MatPrat, Cecilie Maske, synes det er viktig at maten er noe konfirmanten er glad i, det være seg fisk, kjøtt eller vegetar. Hun minnes konfirmasjonen til tantebarnet sitt.

Cecilie Maske

- Hun var så glad i fårikål, så da ble det fårikål i konfirmasjonen. Det er en ganske utypisk rett i en konfirmasjon, men jeg synes ikke man skal være så redd for å være litt utypisk. Det er kjedelig om vi alle velger likt, for det er så mange muligheter, sier Maske.

Maske forteller at det er et hav av muligheter innen tex-mex, og at det kan bli riktig så lekkert som festmat. Også for den eldre garde.

- Lag en tex-mex-inspirert buffet, til glede for både tacoelskere og de med litt mer tradisjonell smak.  Alt er avhengig av hvilke retter du velger. Her passer det med både kjøtt- og fiskeretter som taco i hjertesalat, enchiladas med kylling eller grillet laks. Bytter du ut kjøttdeig med strimlet biffkjøtt, løfter du smaken og får en sunnere variant på festbordet. Taco med bønner og quesedillas med grønnkål og gresskar er vegetariske. Tilbehør som guacamole, mangosalsa eller mexikansk salsa er sauser og dipper som er du kan lage god tid i forveien. Legg til et par salater sammen med varme tortillalefser og nachos, så vil jeg tro både unge og gamle blir fornøyde. Du skal ikke se bort ifra at oldemor på 85 synes det er stas med mat med litt futt i!

Valgte mat uten stress

14 år gamle Runa Skriung fra Oslo er nykonfirmert. Hun fikk lov å være med å bestemme maten i selskapet.

- Jeg forventet at jeg fikk være med å velge mat. Det eneste mamma ikke ville ha var koldtbord fra cateringfirma. Jeg er ikke så glad i koldtbord, så det var helt greit. Jeg skjønte også at det var veldig dyrt å bestille mat inn døra.

Runa og vennene hennes har snakket mye om selve konfirmasjonsselskapet gjennom forberedelsestiden, og maten var intet unntak.

- Jeg tenkte en del på maten, men følte ikke noe stort press. Det var mye forskjellig blant vennene mine, både pizzarestaurant, taco og tapas. Presset var nok størst når det gjaldt gaver.

Sammen med familien valgte Runa å servere en god gryte i selskapet.

- Jeg gikk for en gryte, fordi jeg ikke ville at det skulle bli masse stress. En gryte kunne vi lage i forveien og bare varme opp. Det hadde vi servert i familieselskap før. Mamma foreslo da reinsdyrgryte, og det synes jeg passet fint i selskap.

Gryta ble servert sammen med både potetmos og ris. Barna i selskapet fikk kylling. Kakene var det gjestene som bidro med. Konfirmanten synes maten smakte kjempegodt, men en ting betød mer enn noe annet. 

- Det jeg satte mest pris på var å se hele familien og slekta samlet. Jeg er heldig som har en familie der alle går overens, sier den ferske konfirmanten.

Trend å snobbe ned på maten

Når vi får besøk av andre mennesker, er vi opptatt av å gi dem noe, en gjestfrihet, og den inngår i maten. Det er sosiale normer for hva man kan og bør servere i visse anledninger, men ifølge analytiker i MatPrat, Anne Zondag, er dette noe som stadig endrer seg. Mat er som klær: Mote. Der reglene for mat og særlig selskapsmat før var strenge, er de nå åpnet opp.

Anne Cecilie Helene Zondag 2

- Det er en trend å snobbe ned på maten. Mange velger at maten ikke skal spille hovedrollen og heller fokusere på å være sammen. Det er også et fokus på å dempe forbruk.

Der matvalg tidligere handlet om status og penger, handler det i dag om livsstil og verdivalg. Dette gjør det enklere å ha gjester, påpeker Zondag.

- Det er sosialt akseptert å servere noe enkelt og godt. For ti år siden var det uvanlig å servere tapas i konfirmasjonen, men nå er dette helt stuerent.

Kokk Maske er glad for at trendene går mot et mer avslappet forhold til hva man kan servere gjester. For hun er opptatt av at menyvalg også er et spørsmål om hva man har plass til på kjøkkenet sitt, både av benkeplass, kjøleskapsplass og kapasitet i stekeovnen.

- Velg en meny som passer ditt kjøkken. Allier deg eventuelt med naboer for å låne plass i kjøleskap, fryser eller ha tilgang på to stekeovner.

Når konfirmanten vil bryte slektas tradisjoner

«Det er lang tradisjon for sodd når slekta feirer dåp og konfirmasjon, men her har ungdommen satt seg helt på bakbena og nekter å ha sodd. Det er jo hennes konfirmasjon, men….»

Tradisjoner er viktige på merkedager, både for den eldre generasjonen og for den oppvoksende. Det betyr ikke at alt må være som det alltid har vært, mener prest Dahl.

- Det er ikke gitt at alle tradisjoner er gode - det er flere tradisjoner vi kvitter oss med eller endrer på. Selve konfirmasjonen er også endret i måten den blir forstått på. Før var det utelukkende en kristen sak, sånn er det ikke lenger.

Kokk Maske anbefaler å etterkomme konfirmantens ønske om annen mat enn sodd, men heller å servere en «amuse bouche» (uttales amus bosj), som det heter på kokkespråket.

- Det er en liten appetittvekker, rett og slett. Her kan det være en hyggelig gest for slektas tradisjon med en liten munnfull sodd eller det som er tradisjonen. Da tar man hensyn til det som har vært, samtidig som man velger noe nytt, sier Maske.

Lag budsjettet sammen

Menyvalg handler også om økonomi. Ulike råvarer har ulik pris, og antall retter spiller også inn. Forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun, synes godt at konfirmanten kan få bestemme maten, men den må velges ut fra familiens budsjett. Hun råder foreldre til å ta konfirmanten med i den økonomiske planleggingen av konfirmasjonen.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun

- Sett opp budsjett for konfirmasjonen sammen, forklar for ungdommen at «vi har så mye vi kan bruke, hvordan skal vi løse det?». La konfirmanten være med på prioriteringene og valg for selskapet.  Slik lærer ungdommen hva verdien av å ta gode økonomiske valg i en tid med stort kjøpepress blant unge mennesker.

En undersøkelse Nordea gjorde i 2016, viste at norske foreldre i snitt bruker 36 000 kroner på konfirmasjon. Enkelte foreldre ser seg nødt til å ta opp forbrukslån for å klare utgiftene. 

- Man kan nesten si at konfirmasjonen har blitt et lite minibryllup, med høye forventinger hos ungdommen og konkurranse om hvem som har det største og beste. Det er en uheldig utvikling. Det er mange foreldre som føler på presset, sier Incedursun.

Velg meny ut fra egen kapasitet

 «Svigerfar har høye forventinger til vår første konfirmasjon, typ tre retters. Jeg synes det blir krevende, og det har blitt en del krangel mellom meg og kona. Bør vi ta hensyn til svigerfar?»

Anette Fjelleng Hansen

- Nei. Jeg synes ikke hensynet til svigerfar skal råde, det er foreldrene som er vertskapet og som må kjenne hva de har kapasitet til, sier kokk og matrådgiver i MatPrat, Anette Fjelleng Hansen.

Samtidig understreker hun at med litt planlegging, kan det bli en fin og lærerik erfaring å mestre et større selskap med tre retters middag, så lenge en selv har lyst til å gå løs på oppgaven.

- Da er mine beste råd å velge enten en kald forrett eller en varm suppe til å starte med, begge deler kan forberedes i god tid. Gravet reinsdyr eller fenalår med melon er gode alternativer, eller en aspargessuppe. Uansett om man legger opp forretten før selskapet starter eller man gjør siste «finish» med anretningen, slipper man unødvendig stress med steking og os rett før hovedretten skal serveres.

Hansen har flere alternativer som hovedrett, og trekker frem en deilig gryte som for eksempel boeuf bourguignon eller reinsdyrgryte. Begge disse grytene kan enten gjøres helt eller delvis ferdig dagen før, og bare varmes opp før servering.

- Pass imidlertid på at grønnsakene fortsatt er chispy og fine. Alternativt kan du servere roastbiff, den kan stekes dagen i forveien og serveres kald i tynne skiver med varm saus og tilbehør.  Eller helstekt filet av storfe eller kalkun – da må du tilberede kjøttet samme dag, men det kan stekes ferdig i god tid før hovedretten serveres. Pakk det godt inn i folie og kjøkkenhåndklær, og server det lunt, med varm saus og annet tilbehør.

Hun ville også gått for en dessert man kan forberede dagen før, og foreslår både panna cotta med friske bær, hvit sjokolademousse eller sin egen favoritt; lakrispavlova.

- Med lakrispavlova slipper du stresset med å forholde deg til stekeovnen eller at du skal kule x antall kuler iskrem mens gjestene sitter og venter. Du kan heller legge innsatsen i å anrette den ferdigstekte marengsen med krem og pynte med friske bringebær, sier Hansen.

Fisk er enklere enn du tror

«Vi har egentlig mest lyst til å servere fisk, men er bekymret for om vi klarer å servere fisk til 30 gjester.»

- Med litt planlegging er det ikke noe problem å servere fisk til mange. Fisk er i mange tilfeller enklere å tilberede til mange, enn kjøtt, sier kokk Hansen.

Hun anbefaler å bake fisken i ovnen mens gjestene spiser forretten. Fiskestykkene kan du legge på stekebrettet og krydre i god tid før gjestene kommer.

- Med varmluftsovn kan du sette to brett inn i ovnen samtidig. Her er både steinbit med sitron og laks med spinat gode valg. Beregn litt mindre porsjoner enn til en vanlig middag, og velg et tilbehør som også kan forberedes på forhånd.

I en meny med flere retter eller på en buffet er det naturlig at det er minst en rett med fisk eller skalldyr. Mange setter også pris på en lett forrett i et stort og langt måltid. Hansen foreslår laksetartar som kan lages dagen før servering, bruchetta med røkelakskrem eller sashimi med soyaglaze.

- Eller hvorfor ikke servere bacalao? Er det mange gjester er det perfekt mat som godt kan lages dagen før festen og varmes forsiktig opp. Godt brød og smør hører til. Fiskesuppe med skalldyr kan serveres enten som forrett eller hovedrett. Gjør klar selve suppen for seg, og trekk fiskebitene i en egen kjele. Ved servering legger du fisk, skalldyr og grønnsaker i tallerkenene og heller glovarm suppe over.

Du sparer på å lage maten selv

Forbrukerøkonom Incedursun råder uansett menyvalg at man lager maten selv, da det er dyrt å bestille fra cateringselskap. Og så må man ikke være redd for å be om kake-dugnad.

- Kjøpekaker koster fort 400 kr pr stk. Da jeg var på den alderen, skulle jeg i konfirmasjon til min bestevenninne. Vi fikk serverte hjemmelaget mat og 10-12 kaker som venner og familie hadde laget. Det var kjempefint!

Andre sparetips hun foreslår, er å holde selskapet hjemme, dersom man har plass. Hvis det blir for trangt, er det en god ide å undersøke både i borettslaget og på arbeidsplassen om det er et lokale man kan leie rimelig eller låne. Og ikke gå bananas med dyr pynt!

- Det er masse fin og rimelig pynt å få kjøpt. Pynt kan også lånes av venner, eller du kan gå ut i skogen eller fjæra og finne noe der.

Sist oppdatert: mandag 13. mai 2019

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 19.04.2024 21:36:34