Bål- og peismat

I gamledager var peisen plassert midt i huset og hadde tilnavnet husets hjerte. Dette var fordi den ga varme og var stedet maten ble tilberedt. Har du fyr i peisen, bruk den!

Det er mye snakk om slow-food, huleboermat og kortreist mat om dagen og å utnytte de ressursene man har. Når man allikevel fyrer opp peisen, hvorfor ikke benytte varmen til matlaging? Da sparer du i tillegg strømmen komfyren forbruker.

Hele pakka

Hvis dagens skitur går i vasken på grunn av dårlig vær, trenger ikke dagen være ødelagt. Så langt i fra. Tenn opp i peisen, kom deg ut og spikk noen spyd. Legg noen gode tepper foran peisen og grill pølser. Et tips er å la veden få brennes ned til glødende kull før man begynner å grille, da blir det lettere å få et jevnt stekeresultat. Dette er en aktivitet barna kommer til å elske. Særlig hvis du surrer pinnebrød rundt pølsene og lager ekte slangepølser.

Mat i folie

Et annet alternativ er mat i aluminiumsfolie. Pakk inn litt kylling med grønnsaker og krydder. Legg det på bålet i 8-10 minutter og maten er klar.

En god dessert kan også grilles på bålet. Innpakket banan med sjokolade er en sikker vinner. Lag et snitt i bananen, legg litt sjokolade i og pakk inn i aluminiumsfolie. Deretter er det bare å slenge den i peisen. Dette går fort, noen minutter på hver side og det er klart til å nytes. Sjekk om den er ferdig ved å kjenne om den er blitt myk.

Om du ikke har bananer og sjokolade eller ønsker en lettere variant er det også morsomt å grille marshmallows.

For den ivrige

Ga dette mersmak, er det bare fantasien som setter grenser. Bygger man opp en grillrist over peisbålet, kan man grille det meste. Det kan være lurt å unngå mat som inneholder mye fett eller marinader det drypper av. Det får nemlig flammene til å blusse opp og gjør at maten fort kan bli svidd. Pakk det eventuelt inn i aluminiumsfolie. Bakte poteter og grønnsaker kan pakkes inn i aluminiumsfolie og legges ved siden av bålet. På den måten får du et fullstendig måltid som er laget i peisen.

Hva du fyrer med er også viktig. Bruk ved, ikke plankerester og annet som kan være impregnert med farlige giftstoffer som igjen kan sette seg i maten.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.