Alle sju slaga
Sju slag småkaker er en gammel tradisjon til jul. Sju var et lykketall, så derfor måtte man før i tiden fylle sju slag i kakeboksene.
Hvilke sorter man baker til jul er forskjellig, og varierer med geografi og familitradisjoner. Derfor varierer det også hvilke kaker man regner som de «sju slagene», men oftest er det sju av disse slagene: krumkaker, berlinerkranser, pepperkaker, sandkaker, fattigmann, goro, serinakaker, smultringer, sirupsnipper, kransekake og kokosmakroner. I tillegg til de tradisjonelle julekakene har vi også åpnet opp for mer moderne varianter som chocolate chip cookies eller italienske biscotti.
Flere av kakene som vi regner som norske tradisjonskaker har utenlandsk opprinnelse. Berinerkranser kan spores tilbake til en baker i Berlin, og Eckernfördekakene stammer fra den tyske havnebyen Eckernförde. Oppskriften kom til Arendal i løpet av seilskutetiden.
Gode barndomsminner
Det som kanskje er annerledes i dag enn før i tiden, er at vi ikke måler lykken i antall kaker i boksen. Viktigere er det å skape gode barndomsminner for barna våre ved å gjøre hyggelige juleforberedelser sammen med dem eller å samle gode venner og bake sammen mens man senker skuldrene. Alle tar med en deig hver, og så deles de ferdigbakte småkakene til slutt. Vips, så har man fire-fem slag i boks i til jul.
Følg oppskriften nøye
Som regel kan man slumse litt med både mengder og ingredienser når en lager mat, men dette gjelder så absolutt ikke for småkaker og julebakst. Her gjelder det å være nøyaktig og følge oppskriftenes fremgangsmåte akkurat slik det står. Det er beste garanti for å få vellykket bakst.
Tabell over mål og vekt på matvarer som ofte brukes til baking.
Bruk tempererte egg
Det kan også være nyttig å vite at eggenes bakeegenskaper utnyttes best når eggene er tatt ut av kjøleskapet i god tid før bakingen setter i gang, og at det er enklere å skille plomme og hvite fra hverandre på tempererte egg.