Brødskala'n – grovhetsmerking av brød

Merkeordningen “Brødskala’n” er utviklet for at man enklere skal kunne fastslå hvor grovt brød og brødvarer er. Grovheten på brød kan være vanskelig å bedømme. Mørke brød kan være bakt med bare siktet mel, og lyse brød med mye sammalt mel.

Brødskala’n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli et brød inneholder. Grovhetsmerkingen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets næringsinnhold. Brød regnes for grovt når minst 50 prosent eller mer av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Brødskala’n er delt inn i fire kategorier:

Fint brød, 0-25% sammalt mel eller hele korn.

Halvgrovt brød, 25-50% sammalt mel eller hele korn.

Grovt brød, 50-75% sammalt mel eller hele korn.

Ekstra grovt brød, 75-100% sammalt mel eller hele korn.

Merkene finner man på produktemballasjen på brødvaren eller på varehyllen. Brødvarer omfatter brød, rundstykker og knekkebrød, inkludert ferdigmikser til hjemmebaking. Pizza og kjeks går ikke inn under ordningen, da produktene gjerne har høyt innhold av fett og sukker. Pizzasnurr er et av unntakene.

Det er frivillig for mel- og bakeribransjen å benytte seg av merkeordningen. Tall fra NHO Mat og Drikke viser at 104 produsenter benytter seg av Brødskala’n, inkludert flere av de store bakerikjedene. Brødskala’n ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006.

 

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.