Valg av kylling

Som mange kyllingentusiaster har registrert, har det etterhvert dukket opp ulike typer på markedet.Her får du en liten guide til de forskjellige produktene.

Fersk eller frossen?

Skal du tilberede kyllingen innen noen dager er fersk kylling å anbefale.  Fersk kylling gir som oftest det saftigste og beste resultatet. Skal du derimot kjøpe hel kylling for å ha i fryseren, er det best å kjøpe frossen kylling. Det er fordi rask innfrysing har mye å si for saftigheten når kyllingen blir tint og tilberedt. Industriell innfrysing skjer ved ekstra lav temperatur med høy lufthastighet og er mye mer effektiv enn innfrysing i en hjemmefryser.

 

Hel rå kylling

Vanlig kylling er dominerende. Disse veier rundt 1 kilo, og gir et bra resultat i forhold til pris. Rett og slett mye god kylling for pengene. Det finnes mer eksklusive kyllingsorter som er større, har blitt fôret på en spesielt måte, er økologisk eller frittgående. Vil du fortelle gjestene dine litt mer om maten og råvarene er dette det rette valget. Kyllingen kan enten stekes hel eller stykkes til filet og lår. Av skroget kan man koke kraft, som er god basis for saus eller supper.

Livèche - smaken av luft og kjærlighet

Navnet ”Livèche” betyr løpstikke på fransk; også kjent som kjærlighetsurt. Denne urten er en viktig del av fôret til Livèche kyllingen. Kyllingen har også et eget uteareal hvor den kan gå fritt. Fôret er 100 prosent vegetabilsk og inneholder havre, hvete og bygg. Livèche-kyllingen lever i et rolig og tilrettelagt miljø på Løken, Nedre Grini og Frøshaug Gård i Østfold. Her har den oppvekstvilkår som gir kylling av ypperste klasse. Kyllingene er slakteferdige etter rundt 81 dager og slaktevekten er da cirka 3 kg.

Hå Kylling

I Hå på Jæren, omgitt av hva og vakker natur, får Hå-kyllingen vokse seg naturlig stor. Produksjonen baserer seg på godt stell og omsorg av lokale bønder, og fôret er tilpasset med lokale råvarer. Kyllingfôret inneholder mye av det beste naturen har å by på: bygg, havre, grasmjøl, tangmjøl, einebær og lynghonning. Resultatet blir saftig kvalitetskylling med smakfull aroma. 

Maiskylling

Denne kyllingen er fôret på mais, noe som gir en gulere farge. Dette er en kylling for deg som vil ha litt ekstra, og sette en spiss på måltidet.

 

Stangekylling

Store og flotte gourmetkyllinger fra Stange er en anerkjent råvare blant kokker og matglade folk. Stangekylling er alet opp av lokale bønder med strenge krav til kvalitetssikring. Kyllingen er av rasen Ross og er fôret opp på hvete, havre og mais som sørger for den gode smaken. God plass gjør at de får utviklet muskulaturen, og totalt sett gir det safig og ekstra smakfulle kyllinger. De bruker 51 dager på å nå riktig slaktevekt på cirka 1,8 kilo.

Kyllingfilet

Kyllingfilet er benfritt bryststykke av kylling. De fleste kyllingfileter selges uten skinn, men man kan også få tak i kyllingfilet med skinn. Stekt kyllingfilet får litt ekstra smak når skinnet sitter på, men kyllingfilet uten skinn er ekstra magre.

Kyllingfilet kan helstekes eller skjæres i biter som brukes i gryter eller wok. Den milde egensmaken gjør at alle sorter krydder og urter kan tilsettes.

 

Kyllingbryst

Kyllingbryst er det samme som kyllingfilet med skinn og vingeben. Inneholder 4,6 prosent fett. Det stekes enklest i ovn. Fyll gjerne en smakstilsetning under skinnet ved tilberedning, for eksempel smør og urter.

Kylling i strimler

Her er det enten kjøtt fra lår eller filet som blir skåret opp i tynne strimler. Strimlet kylling er ypperlig til wok, wraps, pasta og tacoretter.

Kyllingfilet i skiver

Dette er et bra produkt for de som har det travelt. Filetskivene trenger kun en rask tur i panna med det krydderet du ønsker, så blir kyllingen saftig og velsmakende på kort tid.

Kyllinglår

Det finnes både ferdig stekte og rå kyllinglår. Hele lår kan stekes som de er, eller deles i to ved leddet til kyllingklubber og overlår. Kyllingklubbene egner seg best til steking, mens overlårene også kan brukes til kokte retter.

Kyllingvinger

Rå kyllingvinger finnes ferske eller i butikkens frysedisk. Vingene kan også kjøpes ferdiggrillet. Kyllingvinger er populær kosemat!

Grillet kylling

Helgrillet kylling får man kjøpt fersk, rett fra grillen, i butikkens ferskvareavdeling. Den finnes også fersk, posepakket og delt i stykker. Grillet kylling som er hel eller delt i to finnes også i butikkens frysedisk. I all hovedsak er det kyllinger med en råvekt mellom 750 og 1000 gram som grilles, men både større og mindre kyllinger finnes. Grillet kylling brukes i salater, gryteretter, pastaretter eller bare med en fargerik salat og ris eller godt bakverk ved siden av.

Marinert kylling

Det finnes etter hvert mange typer marinert kylling, men mest vanlig er fortsatt stekeklare kyllingstykker i aluminiumsfolie. De ulike typene varierer i smak etter hvilke kryddere som er tilsatt.

Kyllinglever

Kyllinglever er en delikatesse med mild og fin smak. Den er ekstra næringsrik og lett å bruke. Den selges frossen. Kyllinglever brukes til posteier, pateer og gryteretter.

Kjøttdeig av kylling

Man finner kjøttdeig av kylling i butikkens ferskvaredisk. Den inneholder kun 6,2 prosent fett og er et smakfullt alternativ for den som ønsker magert kjøtt. Er fin å lage kjøttkaker, kjøttboller, burgere eller gryteretter av.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.