Stykningsdeler av svinekjøtt

Vi har gode tradisjoner for å spise svinekjøtt i Norge, og har tradisjonelle retter som skinkestek, koteletter og ribbe, men også mer moderne retter som pulled pork. 

Svinenakke


Hel svinenakke blir vanligvis brukt til koteletter, men uten ben er den ypperlig som en liten stek. Nakkekoteletter skjæres fra nakken og er ekstra saftige fordi fettet er finfordelt i kjøttet. Svinenakke er også råvaren til pulled pork, og passer ypperlig til grilling og ovnssteking.

Svinekam


Kotelettkammen består av ytre- og indrefilet og selges hel, med og uten ben eller oppdelt i koteletter. Kotelettkammen brukes også til røkt svinekam, hamburgerrygg eller dansk kamstek.

Svin ytrefilet kan tilberedes hel eller skjæres til biffer og strimler. Svin indrefilet er den aller møreste delen, og kan stekes hel eller oppdelt i biffer. Indrefileten må stekes forsiktig og kan gjerne være litt rosa inni. Koteletter er egentlig ytrefilet med ben og fettrand. Filetkoteletter er med mindre ben.

Svinebog

Svinebog egner seg godt som lettsaltet kokekjøtt og til gryteretter. Skåret i skiver er den ypperlig til grilling. En del svinebog brukes også som produksjonskjøtt til for eksempel bogskinke og pølser. Svinestek av bog er en litt rimeligere utgave av skinkestek.

Side med ben


Siden på grisen kan brukes på mange måter. Den mest kjente er ribbe, som stort sett hører julen til. (Annenhver nordmann har ribbe på menyen på julaften.) Siden blir også brukt til å lage bacon og lettsaltet flesk. En del havner også på grillen i form av spareribs og grillribbe i skiver. 

Tynnribbe er ribbe uten kotelettkam. Midtribbe er med kotelettkam.Familieribbe er nesten det samme som midtribbe, men ryggbenet er fjernet og gjør den lettere å skjære opp. Familieribbe trenger litt lenger steketid enn tynnribbe.

Buklist er den nederste, benfrie delen av sideflesket. Kan kokes og lettsaltes til sylteflesk, ribberull eller tas med i hodesylten.

Spareribs er den benholdige delen av ribben hvor kjøttet sitter mellom ribbena.

Skinke

Hel skinke er utgangspunktet for spekeskinke. Den kan også stykkes opp til flatbiff, mørbrad, svineknoke og skinkesteker med og uten ben.

Flatbiff kan brukes til svineschnitzel, skinkebiff og strimlet svinekjøtt. Mørbrad brukes også til skinkebiff og strimlet svinekjøtt. Den er dessuten en meget mør stek med kort tilberedningstid. Svineknoken har mange bruksområder, og kan brukes til både ertesuppe, betasuppe, lapskaus og andre gryteretter.

Skinkestek får du kjøpt med eller uten ben, og med eller uten svor. Disse kan være enten håndsurret eller med nett.

Svineknoke


Svineknoke kan kjøpes fersk, lettsaltet eller lettsaltet og røkt. Knoker trenger lang tilberedningstid, men er absolutt verdt å vente på. Store, kjøttfulle knoker spises gjerne med kålrotstappe eller surkål og poteter. Knoker er også ypperlige til ertesuppe, betasuppe, lapskaus og andre gryteretter. Røkte svineknoker brukes til tyskernes favorittrett schweinshaxe.

Griselabb består for det meste av sener, fett og brusk, lettsaltet og kokt blir den til syltelabber, som er en delikatesse på julebordet.

Du finner en mer detaljert oversikt over hvilke stykningsdeler vi får fra svin og hvordan de ulike kjøttstykkene skal tilberedes under Oppdelingsguiden for svin.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.