Stykningsdeler av storfekjøtt

Nakke

Kjøtt fra nakken har forholdsvis mye bindevev, og brukes mest til kjøttdeig, karbonadedeig, pølser og andre bearbeidede varer.

 

Bog


Bogen har rent kjøtt med forholdsvis mye bindevev. Storfebog i skiver passer godt til retter som skal ha god kraft, for eksempel Kjøtt og suppe. Uten ben og godt mørnet egner den seg brukbart til bogstek.

Forknoke

Består av kjøtt med mye bindevev, sener og ben. Passer best til koking av kraft eller til kjøttdeig.

 

Bryst

Oksebryst har mye ben, noe sener og isprengt fett. Egner seg godt til gryteretter og supper som trenger lang koketid. Kjøttet selges også lettsaltet og kan serveres som sprengt oksebryst. Oksebryst er også godt egnet til kjøttdeig.

 

Bibringe

Er isprengt fett og har også en del ben. Passer godt til supper, og bør koke/trekke et par timer for å bli mørt. Godt egnet til kjøttdeig.

 

Slagside

Er den delen av siden som er uten ben. Blir som oftest brukt til produksjon av kjøtt og påleggsvarer. Rulleskinn er den mest kjøttholdige delen av slagsiden som ofte brukes til okserull.

 

Bakknoke

Består av kjøtt med mye bindevev, sener og ben. Passer best til koking av kraft, gryteretter eller til kjøttdeig.

 

Rundstek

Tidligere kalt "rundbiff", men dette navnet er noe misvisende fordi rundsteken har for mange bindevevshinner til å kunne brukes som biff. Kjøttet egner seg derimot godt til gryteretter eller supper som skal trekke en stund, eller som stek.

 

Bankekjøtt og lårtunge

Store og fine muskler med mye rent kjøtt. Har relativt mye bindevev og egner seg best til kokte retter eller til karbonadedeig.

 

Flatbiff

Magert storfekjøtt som er godt egnet til oksestek, roastbiff og sauteer eller finere gryteretter. Mørnet flatbiff er også godt egnet til biff.

 

Mørbrad

Mørbrad er mørt, magert og finfibret kjøtt som er godt egnet til biff, roastbiff, sautéer/finere gryteretter og fondue. Culot er forlengelsen av bankekjøttet og ligger over mørbraden. Blir den mørnet er den forholdsvis mør. Egner seg som grytekjøtt eller en liten stek.

 

Filetkam

Filetkammen er ytre- og indrefilet med ben. Den blir brukt til T-benstek og oksekoteletter, men det vanligste er til benfri og mørnet indre- og ytrefilet. Ytrefileten kan tilberedes hel, eller i skiver til biff. Indrefilet er det møreste stykket på storfe og kan helstekes eller deles opp til Filet mignon, Tournedos, Chateaubriand og Biffstykket.

 

Entrecôte

Den forreste delen av kamstykket. Entrecôte er mørt kjøtt med fin fettfordeling som gjør det saftig og velsmakende. Egner seg ypperlig til biff og helsteking.

 

Høyrygg

Er forholdsvis rent kjøtt, men består av grove muskler og er derfor best egnet til koking. Passer godt til supper, gryteretter og lapskaus. Høyrygg fås også kjøpt lettsaltet.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.