Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Pølser.jpg

Pølse ABC

Det sies mye rart om pølser. Her har vi samlet litt fakta om utvalg i pølser, innhold i pølser og tilberedning av pølser.

SPENNENDE UTVALG AV KLASSISKE PØLSER OG "SNADDERPØLSER"

Det har skjedd mye på pølsefronten de siste årene. De gamle og gode klassikerne som Wiener, kjøttpølse, knakk, og medister finner du fortsatt, men utvalget av "snadderpølser" har vokst enormt.

Felles for pølser i Norge er at det har vært en stor kvalitetsøkning de siste 10 årene. Pølser inneholder mer kjøtt og mindre fett, og finnes i en mengde forskjellige utgaver, smaker, former og størrelser. Utvalget er stort, og det finnes alt fra tradisjonelle norske pølser som vossakorv, julepølse og svinemør til varianter inspirert fra andre deler av verden, som chilipølse, Krakauer, Bratwurst, Frankfurter og ostepølse.

 

INNHOLD, KJØTT OG FETT

Godt kjøttråstoff er det viktigste for å lage gode pølser. I de litt grovere pølsesortene er det ca. 7 kg kjøtt i 10 kg ferdige pølser. Resten er vann, mel og krydder.

Fettprosenten skal ikke overstige 20%, men som oftest ligger de fleste på 17-18% fett. I Europa kalles dette for lettpølser. Norske lettpølser ligger på 3-14% fettinnhold. Unntaket er medisterpølser som kan innholde inntil 25% fett og vossakorv på maks 27% fett.

 

DE FLESTE PØLSER KAN BÅDE KOKES OG STEKES

Alle pølser kan stekes,og den eneste pølsa som smaker best stekt eller grillet er den vanlige grillpølsa. Wienerpølser er den vanligste kokepølsa, men blir nesten enda bedre grillet!

 

TREKKE. IKKE KOKE!

Pølser skal helst trekke ved 80-90 grader, ellers kan de sprekke. Kok opp vannet, og legg i pølsene. Skyv kjelen til side og la de trekke ca. 5 minutter for tynne pølser og 10 minutter for de tykkeste. Og om pølsa skulle sprekke? Ingen skandale, sprekte pølser smaker også utmerket!

 

DAMPE

Å dampe pølser er den "proffe måten". Legg en rist i kjelen og fyll på med vann til kanten av risten. Legg pølsene oppå og legg over lokk. Når vannet koker så blir pølsene varmet opp av dampen. Metoden brukes ofte i pølseboder, så pølsene kan holdes varme lenger uten at de "vannes ut".

 

STEKE/GRILLE

Pølser trenger ikke mye varme for å bli gyldne og fine. Bruk middels varme og stek de i lite fett. Snu pølsene ofte så varmen får fordelt seg inn. Det er lurt å lage noen snitt i skinnet på pølsene før de stekes eller grilles, dette er dekorativt, og forhindrer at pølsene sprekker. Pølser kan også grilles i ovnen. Pølsene snittes og legges på rist over et stekebrett. Grilles ca. 2 minutter på hver side.

Podcast-episode: Hjemmelagde pølser

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB11 24.09.2023 22:02:40