Mye godt av en hel kalkun

Når butikkene lokker med tilbud på kalkun i tiden før jul, er det flere grunner til at du bør slå til. For det første er kalkun et magert og anvendelig kjøttslag som er godt egnet for de fleste retter, og dessuten får du både mye og god mat for en rimelig penge når du deler kalkunen opp i mindre stykker.

Med utgangspunkt i en hel kalkun, og noen raske kutt med kniven, kan du enkelt dele fuglen i de ulike stykningsdelene. Samlet kan lår, overlår, brystfilet og skrog bli til deilig rull, sylte, filet og suppe. Den milde, fine smaken av det hvite kjøttet lar seg godt kombinere med alle julens kryddere og faste tilbehør. 

Her viser vi deg hvordan du deler en hel kalkun og presenterer noen forslag til hva du kan lage av de ulike kalkunstykkene.

Tining av frossen kalkun
For å minske væsketapet bør kalkunen tines i kjøleskap eller et kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn å tine en middels stor kalkun. La kalkunen være tildekket under tining og fjern innmatposen så snart kalkunen er tint.

Oppdeling av hel, rå kalkun
1. Skjær et snitt langs brystbenet og ned ved halsen langs ”ønskebenet”. Skjær ut brystfileten ved å la kniven følge skroget fra toppen og ned mot vingefestet. Løsne fileten ved å skjære et snitt på utsiden, fra lårfeste mot vingefeste. Gjør det samme på motsatt side. 

Skal du lage julesylte av kalkun kan det være lurt å ta av skinnet på brystet i et stort stykke før kalkunen stykkes opp.

2. Press låret på kalkunen utover og snitt i skinnet. Skjær over i leddfestet for å løsne låret fra resten av kalkunen.3. Lårene deles ved å skjære i leddet. Bøy litt på benet, så finner du leddet lett. 

4. Vingene løsnes ved å dele dem over i leddet.Ben ut overlåret slik

  1. Bruk en liten spiss kniv og snitt et langsgående snitt i kjøttet inn mot benet. Bruk tommel og pekefinger til å frigjøre benet. Skjær/skrap løs knokene på hver side av benet.
  2. Brett ut overlåret og fjern eventuelle hinner, sener og blodrester. 

 

Koking av kraft

Del skroget i to og legg avskjær, ben og innmat (hjerte + kråsen) i kaldt vann en 20 minutters tid, for å trekke ut eventuelle blodrester. Hell fra vannet og tilsett kaldt vann slik at det dekker. Kok opp og skum godt av. Tilsett en gulrot og en løk i biter, det grønne på purren evt. stilker fra urter, et laurbærblad, noen hele pepper og salt. Skal du koke inn kraften etterpå er det lurt å ikke bruke så mye salt. Salt heller etterpå. La kraften trekke i minst to timer. Hvis du vil bruke kjøttet fra vingene til suppen, kan du eventuelt ta dem opp når de er kokt, plukke av kjøttet og legge ben og rester tilbake i kraften og koke videre. Sil kraften og bruk den til sauser, supper og trekke sylta. Det som blir til overs kan du fryse ned.

Vil du ha mørkere kraft kan du først brune skrog, ben, innmat og avskjær i litt smør før du heller på vann og skummer godt av etter at det har kokt opp. 

Etter at kraften er kokt kan du gjerne koke den inn til en ekstra smakfull og fin kraft til å bruke til sauser og supper. Ha da kraften i en vid kjele og la den fosskoke til den har kokt inn til halve.

Alternativ julemat

Siden det ikke er alle som spiser vår tradisjonelle julemat av svinekjøtt, passer det bra å servere kalkun i selskap hvor ikke alle spiser svinekjøtt. Blant annet kan man lage tradisjonell julesylte av kalkun. Lyst og mørkt kalkunkjøtt legges lagvis, og vi får en sylte helt uten synlig fett. Likevel blir den saftig og god, og med deilig smak av julekrydder. 

Tips og oppskrifter på hva du kan lage av stykkene fra en hel kalkun finner du under.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.