Saftig, mørt og magert!

Av andre gode egenskaper kan vi nevne at det er raskt å tilberede, rimelig og tilgjengelig hele året i hele landet. Hva er det vi egentlig snakker om her? Svaret er selvsagt svinekjøtt.

Det er faktisk svinekjøtt vi spiser mest av her til lands. Årsaken er nettopp de mange fordelene som allerede er nevnt. Svinekjøtt er mildt i egensmak og kan derfor være utgangspunkt for utrolig mange spennende smaksopplevelser bare kreativiteten kan få litt spillerom. Svinekjøtt passer like godt til både "hotte" og fruktige retter, som til tradisjonelle retter med tilbehør som surkål og poteter.

Magert? Det er nytt for meg

Undersøkelser viser at ikke alle oppfatter svinekjøtt som magert. Det er synd og skam fordi renskåret svinekjøtt inneholder bare 2-4% fett, og halvparten av dette er umettet fett som er godt for hjertet.

Hvis du ikke kjøper helt renskåret svinekjøtt har det allikevel muligheten til å bli veldig magert. I svinekjøtt er nemlig fettet konsentrert og lett synlig slik at det skjæres bort og legges igjen på tallerkenen. Opplysningskontoret for egg og kjøtt anbefaler at fettet får være med under tilberedningen da dette gir ekstra god smak til kjøttet.

Er du redd for at fettet skal trekke inn i kjøttet? Dette er dessverre en utbredt myte, men en fysisk umulighet. Ved oppvarming vil faktisk fettet smelte og sive ut i pannen. Dette skjer fordi fett og vann (rent kjøtt inneholder mye vann) er uforenelig med hverandre annet enn under høyt trykk! Koteletter er et godt eksempel på at fett er konsentrert og lett synlig. Visste du forresten at koteletter er ytrefilet med bein og fettrand. Ytrefilet er en av de absolutt edleste stykningsdeler på alle dyr, veldig mørt og magert.

 

Perfekt til wok
Alle vet at grønnsaker er sunt, og sammen med renskåret svinekjøtt skåret i strimler har du et godt utgangspunkt for wok. Woken stammer fra Kina og utformingen av pannen skyldes deres behov for å bruke minst mulig brensel da dette er en mangelvare. Hvis du ikke har gått til anskaffelse av en wok-panne, kan du utmerket godt bruke en stekepanne med litt høye kanter.

Wokking er en veldig rask måte å tilberede et varmt måltid på. Mesteparten av tiden du bruker på å lage en wok-rett går med til å skjære opp råvarene. Men fortvil ikke, strimlet svinekjøtt og ferdige wokblandinger finner du i butikken.

Fremgangsmåten er enkel. Når kjøtt og alle grønnsaker er delt i fine strimler steker du kjøttet først. Sterk varme, oljen varmes opp og rask bruning. Rask bruning får du ved å steke bare litt og litt av gangen, for da unngår du nedkjøling av pannen. Det ferdig stekte kjøttet legges til siden mens du freser grønnsakene raskt. Målet er å bevare sprøheten og mesteparten av vitaminene. Når grønnsakene er ferdig woket tilsetter du kjøttet og eventuelt sauser/smakstilsettinger. Godt måltid, med god samvittighet!

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.