Koteletten, saftig og allsidig

Mange tenker nok på koteletten som traust råvare. God, men traus. Men koteletten er mer, mye mer. 

Den er rimelig, rask, enkel å få tak i og til og med eksklusiv! Det vi ofte glemmer, er at på svinekoteletten rett og slett er ytrefilet av svin med bein og fett på. 

Koteletter av svin deles i to forskjellige råvarer: Nakkekoteletter og svinekotelett. Nakkekoteletten kommer fra nakken og har isprengt fett i seg. Det gjør koteletten smakfull og saftig. Svinekoteletten kommer fra ryggen. Der er kammen delt i skiver. I kammen sitter indre- og ytrefileten. Fettet her er godt synlig rundt kanten og er lett å skjære bort.

Koteletter er ofte på tilbud og følger du med, kan du få veldig billig flott kjøtt. Allsidigheten til koteletten gjør at du kan ha et stort repertoar av hverdagsretter som er rimelige, raske og smakfulle.

Hvis du ikke har blitt overbevist ennå, skal jeg forklare ennå nærmere. Jeg tar for meg svinekoteletten først. I tillegg til å steke og servere den som den er, med masse forskjellige spennende tilbehør, kan du skjære bort bein og fett. Da sitter du igjen med ytrefileten i biffstykker. Dette er mager og sunn mat, spesielt om du også velger magert tilbehør. Disse ytrefiletskivene kan du variere med å marinere, panere, fylle eller surre bacon rundt. Eller hva med å banke den ut å legge på salvie og spekeskinke? Da får du en supergod variant av saltimbocca.

Du kan også skjære ytrefiletskivene opp i terninger å bruke dem i gryteretter. Siden kjøttet er mørt, går det raskt. Eller du kan tre bitene på spyd å lage eksotiske satayspyd. Du kan også skjære dem i strimler å bruke de i supper. Alt fra nudelsupper til fersk grønnsakssuppe. Enklere kan det nesten ikke bli. Du bare legger strimlene i suppen de siste fem minuttene eller steker dem raskt i en panne.

Nakkekoteletten er også allsidig, men ikke like mager. Men på grunn av det isprengte fettet, er denne koteletten saftigere og mer smakfull. Den egner seg derfor veldig godt i ovnsretter, panneretter og til grilling om sommeren.

Nedenfor finner du oppskrifter på varierte hverdagsmiddag med koteletter:

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.