God mat av rester

Ta en titt i kjøleskap og brødboks. Kanskje finner du både melk som er i ferd med å gå ut på dato, rester fra gårsdagens middag, litt tørt brød eller en osteskalk. Her er gode tips til hva du kan lage av restene.

Alt for mye god mat i søpla. Den store mengden mat som kastes skyldes blant annet forbrukernes frykt for datostemplingen og rot i kjøleskap og frysebokser. Bedre utnyttelse av maten fører både til mindre søppel og lavere utslipp av CO2. Dessuten er det å ikke kaste mat en solidarisk handling og god matoppdragelse for barn.

Kjøttrester

Rester av stek, kjøttkaker, medisterkaker og pølser er utmerket i en restelapskaus. Sammen med litt løk og purre kan det også bli til en super pytt i panne, kanskje servert med et speilegg på toppen.

Har du rester igjen etter tacomiddagen? Fordel dem mellom to tortillalefser og lag quesadilla med kjøttdeig og mais som du steker i en panne. Eller smør tacosaus på ei tortillalefse, legg på skiver med kjøttpålegg og osteskiver eller revet ost på toppen. Avslutt med ei ny tortillalefse og stek quesadillasen på begge sider i en tørr stekepanne.

Fiskerester

Plukkfisk

Fiskegrateng er en super måte å utnytte restene etter gårsdagens fiskemiddag på. Du kan bruke både hvit og rød fisk - fersk, lettsaltet eller røkt. Fiskegrateng er ofte noe som barna liker godt. Plukkfisk kan lages av rester med lettsaltet torsk, sei eller lyr. Den kan også lages med klippfisk.

Melkerester

Sveler

I en vaffeloppskrift inngår de mest vanlige matvarene som vi alltid har tilgjengelig, som egg, melk og mel. Som en del av melkemengden kan man også bruke både fløte, yoghurt eller siste rest av en boks iskrem fra fryseren. Fordi isen inneholder litt mer fett enn melk og er forholdsvis søt, kan man gjerne redusere litt på smørmengden og la være å tilsette sukker i røra. Du kan også lage lapper eller sveler av melkerestene.

Tørt brød

Har du tørt brød kan du lage dine egne brødkrutonger. De lager du slik: Smelt smør i en vid stekepanne og la det bli nøttebrunt, men ikke brent. Tilsett brødterninger og stek dem til de har fått en fin, gyllen farge.

Du kan også lage arme riddere, som er en kjempegod hverdagsdessert. 

Slik bruker du opp brødet.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.