God mat av rester

Ta en titt i kjøleskap og brødboks. Kanskje finner du både melk som er i ferd med å gå ut på dato, rester fra gårsdagens middag, litt tørt brød eller en osteskalk. Her er gode tips til hva du kan lage av restene.

Alt for mye god mat i søpla. Den store mengden mat som kastes skyldes blant annet forbrukernes frykt for datostemplingen og rot i kjøleskap og frysebokser. Å spise maten framfor å kaste er god økonomi, og bidrar til mindre søppel, mindre matsvinn og lavere utslipp av CO2. 

Kjøttrester

Rester av stek, kjøttkaker, medisterkaker og pølser er utmerket i en restelapskaus. Sammen med litt løk og purre kan det også bli til en super pytt i panne, kanskje servert med et speilegg på toppen. Finhakkede rester med kjøtt smaker dessuten godt i både suppe, gryte, omelett eller ostesmørbrød. 

Har du rester igjen etter tacomiddagen? Fordel dem mellom to tortillalefser og lag quesadilla med kjøttdeig og mais som du steker i en panne. Eller smør tacosaus på ei tortillalefse, legg på skiver med kjøttpålegg og osteskiver eller revet ost på toppen. Avslutt med ei ny tortillalefse og stek quesadillasen på begge sider i en tørr stekepanne.

Fiskerester

Plukkfisk

Plukkfisk er enkelt og raskt å lage av rester av fersk og lettsaltet fisk. Har du litt bedre tid, lager du fiskegrateng. Her kan du bruk all slags fisk, og synes du det er for lite fisk, kan du bare ha i litt mer makaroni, eller finkuttede grønnsaker.

Poteter og grønnsaker

Kokte poteter er noe av det enkleste å bruke på nytt. Du kan dele dem i biter, dryppe over litt olje og steke dem gylne i stekepanne eller ovn. Du kan også rive potetene grovt, blande med egg, urter og krydder og steke som potetlapper i stekepannen. Har du en liten rest potetmos kan du utnytte den ved å blande inn grovhakkede grønnsaksrester, spinat, ruccula, urter eller resten av bladsalaten. Potetmos eller kokte poteter kan også brukes som jevning i en suppe, eller du kan klemme ut potetene som et lokk på toppen av en grateng.

Bruk grønnsaksrestene i pytt i panne, eggepanne, gryteretter, bakt i ovnen eller i suppe. Har du rester av squash, kan du bruke dem i en saftig squashkake.

Melkerester

Sveler

I en vaffeloppskrift inngår de mest vanlige matvarene som vi alltid har tilgjengelig, som egg, melk og mel. Som en del av melkemengden kan man også bruke både fløte, yoghurt eller siste rest av en boks iskrem fra fryseren. Fordi isen inneholder litt mer fett enn melk og er forholdsvis søt, kan man gjerne redusere litt på smørmengden og la være å tilsette sukker i røra. Du kan også lage lapper eller sveler av melkerestene.

Ris, pasta, bulgur og couscous

Sørg for å avkjøle restene raskt og oppbevar dem i en tett boks i kjøleskapet. Kald ris er supert å bruke i stekt ris, og kan også brukes for å gjøre supper eller salater mer mettende.

Har du kald spagetti eller annen pasta, så lag en spagettiomelett. Kutt spagettien i kortere biter og bruk den istedenfor makaroni i suppe. Kald pasta, couscous og bulgur kan også brukes i salat, sammen med masse ulike rester fra grønnsaksskuffen. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Tørt brød

Har du tørt brød kan du lage dine egne brødkrutonger. De lager du slik: Smelt smør i en vid stekepanne og la det bli nøttebrunt, men ikke brent. Tilsett brødterninger og stek dem til de har fått en fin, gyllen farge.

Du kan også lage arme riddere, som er en kjempegod hverdagsdessert. 

Slik bruker du opp brødet.

Rester i glass, bokser og flasker

Bruk rester av salsa, tacosaus, chilisaus, ketchup og liknende for å gi mer smak til tomatsuppe eller -saus. Har du pesto, tomatpuré, tahini eller tapenade kan du forlenge holdbarheten ved å fylle glasset med olje. Husk å skrape alt innholdet ned i glasset for du heller i olje. En halvfull boks kokosmelk setter ekstra piff på alle slags supper og gryter, og kan ofte brukes istedet for kremfløte. Du kan også bruke kokosmelk når du skal varme kald ris – det gir ekstra god smak til risen. 

Syltetøyrester smaker utmerket i en bærgrøt til dessert. Spe på med litt friske bær, eller bær fra fryseren.

Sist oppdatert: 20. november 2018

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.