Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Vegansk "pinnekjøtt"

Veganer til bords? Slik tilpasser du den tradisjonelle julemiddagen

Du får middagsgjester i jula, og vil tilpasse menyen så både veganere og kjøttspisere kan kose seg med julemat. Med disse grepene blir det null stress å gjøre alle fornøyde – samtidig som du ivaretar matglede og fellesskap i måltidet!

Tradisjon er viktig for mange i jula, og ikke alle er åpne for å bytte ut juleribba eller pinnekjøttet mot et vegansk alternativ. Det er helt forståelig. Derfor er det fint at du som vert eller vertinne kan gjøre små endringer og tilpasninger, som sørger for at alle rundt bordet føler seg velkommen og vartet opp.

 1. Små grep gjør tradisjonelt tilbehør vegansk

Mye av tilbehøret som brukes til julematen er allerede vegansk av natur, som blant annet surkål, rødkål, kokte mandelpoteter og rørte tyttebær. Så har vi tilbehør som gjerne lages med animalske råvarer, som kålrotstappe, saus, waldorfsalat eller ertestuing - men som veldig enkelt kan lages vegansk, uten at det går på bekostning av smak.

Du trenger ikke gå i spesialforretninger for å få et stort utvalg av plantebaserte produkter, som kan erstatte melk, fløte, creme fraiche og smør. For eksempel kan du enkelt bytte ut meierifløte med plantebasert fløte i kålrotstappe, eller meierismør med vegansk smør i ertestuing, så har du tilbehør hele bordet kan dele og spise sammen.

En annen fordel med å lage vegansk tilbehør i større middagsselskap, er at personer som har allergi mot melk eller egg, eller laktoseintolleranse, også kan spise samme mat. Hyggelig for gjestene, og lettvint for verten!

Lune endiver , appelsinsaus med krydder - stemningsbilde tilbehør jul

2. Velg et vegansk hovedelement

Nå har du gjort små endringer på tilbehøret, som gjør at hele selskapet kan kose seg med felles mat. Da kan vi se litt på det som for mange er hovedelementet i middagen, som blant annet ribbe, pinnekjøtt, svinekam og reinsdyr. Ja, for her er det store variasjoner i hva som spises i jula. Men det alle disse råvarene har til felles, er ofte tradisjonelt tilbehør: kålrabistappe, poteter, ertestuing, tyttebær, saus, surkål og enda mer. God nyhet: det vil som regel også passe til plantebaserte alternativer!

Vegisterkaker er både enkelt å lage, smaker kjempegodt og kan lages i forkant. Det er mye som skal fikses både før og under en julemiddag, så å ha mest mulig klart i forkant er en stor fordel. Frys dem ned, og legg i kjøleskapet til tining den morgenen du skal ha gjester. Vegisterkaker kan serveres på tradisjonelt vis, med poteter, saus og tyttebærsyltetøy, eller med en enkel rødkål-slaw, laget av rødkål og gulrot.  

Visste du at du kan lage vegansk «pinnekjøtt», som minner om originalen? Å, joda! Til «pinnekjøttet» passer det godt med tradisjonelt tilbehør til pinnekjøtt, som kålrotstappe og kokte poteter. Litt rørte tyttebær er også godt til.

3. Unngå de små tabbene

Animalsk hovedrett - check, vegansk hovedrett – check, i tillegg er alt tilbehøret nå planlagt og handlet inn. Nå gjenstår bare tilberedningen. Da er det om å gjøre og ikke gå på en kjedelig smørblemme!

For mange sitter det naturlig i fingrene å steke råvarer i meierismør, slenge resten av stekefettet fra ribba i sausen eller drysse litt honning over ferdig rett som en siste finish. Det funker dårlig i et vegansk kosthold.

Planlegg hvordan du skal tilberede maten, og se at du har på plass olje og plantebaserte produkter til alle trinn i matlagingen. Da er det lettere å huske på når det blir litt hett over grytene.

Waldorfsalat

Tilbehøret er ofte like viktig som julematen selv. Se våre smakfulle tips til tilbehør her.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.12320, server:MP-PRD-WEB14 13.12.2024 21:55:37