Lammeretter fra det fjerne østen

Mat fra østligere deler av verden har blitt uendelig populært her hjemme på berget. Her har vi samlet godsaker fra fire forskjellige land.

Thailand

I Thailand finner man sterke syrlige supper, aromatiske karrier, stekte retter og salater. De lekre thailandske salatene består ofte av mange ingredienser. Finskåret kjøtt, friske grønnsaker, ristede peanøtter og den alltid tilstedeværende chilien er noen av de. Et thailandsk måltid skal ideelt bestå av smaker fra surt, søtt, bittert, salt og sterkt, og det gjennom mange små munnfuller. Når kun det beste er godt nok bruker man lammefilet. Ytrefileten er mager og mør, den beste og mest delikate. Den trenger kun kort tilberedningstid.

 

 

Kina

Matlaging må nødvendigvis begrense seg til de råvarene som er tilgjengelig. I Kina trenger man ikke tenke så mye på dette. Mulighetene her er nærmest endeløse. Kinas urgamle filosofi viser seg i matlagingen, elementene yin og yang er like viktig i det kinesiske kjøkkenet som i tempelet. Yin er myk, føyelig, mørk og kvinnelig. Yang er hard, lys, sterk og maskulin. Søtt settes opp mot surt. To hovedingredienser er ofte ingefær (Yang) og vårløk (Yin). Et riktig sammensatt kinesisk måltid skal være varmt og kaldt, søtt og surt, mildt og krydret, kjøtt og syltede grønnsaker, fisk og friske grønnsaker, yin og yang.

 

 

India

Indisk mat er ikke mat fra bare ett folkeslag, men et fellesnavn man bruker om kombinasjonen av ulike kjøkken fra forskjellige land. Det indiske kjøkkenet er påvirket av blant annet monguler, portugisere, persere og briter. Hver region har sine egne mattradisjoner utfra egenart innen klima og jordsmonn. De forskjellige kjøkkenretninger gjør at indisk mat som helhet er utrolig variert og spennende. Som hovedregel kan man si at måltidene og maten blir sterkere jo lenger sør man kommer. Curry er for mange forbundet med indisk mat.

 

 

Vietnam

Maten i Vietnam er inspirert av både fransk og kinesisk kjøkken. Vietnam blir ofte omtalt som urtenes hjemland og har utviklet en særegen og imponerende kokekunst. Vietnameserne liker å pakke inn mange av sine måltider i bladsalat eller rispapir (bang trang) Grunnsmaken i mange av rettene kommer fra nuoc mam, en fiskesaus som gir en lett bitter smak. Kvernet fårekjøtt/lammedeig er uunværelig i verdenskjøkkenet. Den brukes som vanlig kjøttdeig til all verdens spennende retter hvor du ønsker litt ekstra spiss på smaken. Lammedeig egner seg perfekt i vårruller.

 

 

 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.