Det globale kjøkkens begynnelse

Marco Polo, Cristopher Columbus og Hernán Cortés er kjente navn fra historie- og geografitimene. Mer ukjent er deres betydning for våre spisevaner i dag, 700 år senere.

Det var de gamle romerne som fant ut at maten smakte mye bedre når den var krydret, og at det beste krydderet var svart pepper. Etter det vest-romerske imperiets fall i år 395 e.Kr. var pepperet like verdifullt som gull.

"Krydderøyene"

Italienske Marco Polo reiste på slutten av 1200-tallet rundt om i Østen. Etter hans ekspedisjon ble det kjent at den svarte pepperen fantes i ubegrensede mengder i disse asiatiske landene. Dermed startet et kappløp europeiske land imellom, for å ta kontroll over de viktige sjøveiene til “krydderøyene”. 


Amerika

I 1492 reiste italieneren Cristopher Columbus i spansk tjeneste for å finne sjøveien til Østen ved å seile vestover. På den tiden trodde de fleste at jorden var flat, men Columbus hadde tro på at jorden var rund og ville bevise det. Han kom imidlertid ikke til India som planlagt, men gikk i land på Bahamas og oppdaget dermed Amerika. Columbus så verken sauer, geiter eller andre dyr der. På neste reise tok han derfor med seg et utvalg av de mest vanlige husdyrene våre. Han startet dermed den gastronomiske forbindelsen mellom Europa og Nord-, Sør- og Mellom-Amerika. 

Møte med nye smaker

27 år etter Columbus reiste spanske Hernán Cortés for å erobre den nye verden. Dyrene hadde i løpet av tiden formert seg, og Cortés og hans menn hadde dermed et levende forrådskammer. De hadde ikke med seg kokker fra Spania, men kommanderte innfødte til å tilberede mat for seg. Spanjolene fikk servert en rekke retter med maistortillas. Etter kort tid spiste de både chili, mais, bønner, peanøtter, tomater, sjokolade, squash, vanilje og papaya. De tre smakene vanilje, sjokolade og chili ble raskt favoritter.

Utveksling av matvarer

Etterhvert som spanjolene ble fortrolige med matvarene fra den nye verden, begynte de å tilberede dem på europeisk måte. Da Spania sendte nonner og munker til Mexico for å misjonere, hadde de med seg frø og avleggere til planter fra den gamle verden, som hvete, ris, gulrøtter, løk, erter, mandler, sesam, koriander, sitrusfrukter og andre frukter. Videre sendte nonnene de nyoppdagede matvarene til andre klostre rundt om i verden. Plantene de fikk til å dyrke på de nye stedene ble raskt kombinert med lokale råvarer til ny-gamle retter. Cortés ante nok ikke at hans invasjon av Mexico og kollisjonen mellom den gamle og den nye verden skulle føre til endrede spisevaner hos resten av jordens befolkning helt frem til i dag.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.