Rene kjøkkenredskaper

Urene redskaper kan tilføre uønskede bakterier til den maten du lager. Her får du tips til hvordan du best kan unngå dette.

  • For å unngå kryssforurensninger er det lurt å ha egne fjøler til henholdsvis kjøtt, grønnsaker og fisk. Bruk gjerne fjøler i ulike farger, for å skille de fra hverandre. Skyll av matrester med lunket vann og vask fjølen grundig med såpe og varmt vann om du skal bruke den samme fjølen til forskjellige matvarer. Hold også rå og tillaget mat fra hverandre. Dype kutt i skjærebrettet gir grobunn for bakterier, så vi anbefaler å skaffe en ny om sprekkene er for store!
  • Kniver og andre kjøkkenredskaper bør også selvfølgelig byttes eller vaskes grundig mellom håndtering av ulike matvarer.
  • Bakterienes selskapslokale på kjøkkenet heter ”KLUTEN”. Oppvaskkluten skal kun brukes til å vaske og tørke av bord, komfyr og lignende. Kjøttsaft og matrester som er sølt på kjøkkenbordet, bør tørkes opp med papir. Skyll kluten etter bruk, først i varmt vann, og til slutt i kaldt vann før den henges opp. Da får nemlig ikke bakteriene så gunstige betingelser. Vaskekluten bør vaskes daglig på 60 grader eller høyere.
  • Bytt oppvaskbørste ofte, og vask den gjerne av og til i oppvaskmaskin, eller sett den i kokende vann og evt. desinfiserende væske.
  • Bruk gjerne en arbeidstallerken på benken for å legge fra deg redskaper.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.