Spreke juleribber

Ribba på julaften vil vi stort sett ha på klassisk manér. I romjula er det derimot lov å spreke opp ribbemiddagen med smak av andre kontinenter.

Pinnekjøtt og vanlig svineribbe er ypperlig i kombinasjon med andre smaker. Ribbe krydret med kinesisk femkrydder gir en spennende smak av både Østens mystikk og norsk jul. Kinesisk femkrydder består av stjerneanis, fennikel, kanel, nellik og sort pepper, og har masse gode julesmaker i seg. Det er morsomt å lage en skikkelig sprek juleribbe, og ikke minst overraskende å få servert. Ribbe med kinesisk femkrydder passer både som hovedrett, forrett, på julebordet eller som en tapasrett til juleselskapet.  

HVITLØKSRIBBE

Klar vinner

Klassisk juleribbe troner på toppen som den mest spiste maten på julaften, - over pinnekjøtt på andreplass. I følge MMI Ipsos sin Julematundersøkelse 2012 spiser 55 prosent ribbe og 37 prosent pinnekjøtt på julaften. Pinnekjøtt blir betegnet som lamme- eller fåreribbe. Mange vestlendinger kaller pinnekjøtt for ribbe, dermed blir julaften den store ribbedagen i Norge med hele 92 prosent til sammen. Det betyr at ca. 4,6 millioner nordmenn sitter og spiser svineribbe og fåreribbe omtrent samtidig på juleaften.

Glasert ribbe på spyd

Tradisjonell juleribbe

Ribbemåltidet på julaften spises på tradisjonelt vis. Her er det tradisjonene som styrer, og folkets dom er at julaftensmåltidet skal være slik det alltid har vært. Det er med andre ord ikke særlig rom for å “jazze opp” juleribba med chili, hvitløk eller andre krydderier. De andre juledagene derimot, er det lov å klusse med ribba. Både ribbe og pinnekjøtt er et bra utgangspunkt for å lage en sprek ribbevariant. Begge inneholder mye fett som gir saftighet. Fettet er i tillegg en god smaksforsterker.

Sprek opp ribba

Det går helt fint å krydre vanlig ribbe med svor med andre kryddere enn bare salt og pepper. Gni krydderet inn, og damp og stek den den på samme måte som klassisk ribbe.

Ønsker du derimot å bevege deg litt mer over i en glasert ribbe, bør svoren skjæres vekk, fordi den blir vanskelig å få sprø. Det er lurt å trekke ribba i en krydderlake. Gni ribba godt inn med krydder og sauser i den smaksretningen du ønsker, gjerne sammen med aromatiske frukter og grønnsaker som passer. Hell på væske halvveis opp på kjøttet. Det kan være vann, vin, øl eller noe annet. Sett på lokk, kok opp og la ribba trekke til den er skikkelig mør. Gjør gjerne dette dagen før. Krydderlaken kan brukes videre, men den bør kokes en stund uten lokk til væskemengden er betraktelig redusert. Denne “reduksjonen” kan brukes som den er og pensles på ribba, eller blandes opp med andre smaksrike sauser til en såkalt “glaze”. Ribba stekes hel eller i porsjonsbiter på ca. 200 grader til den er gjennomvarm og passe stekt.

Du kan også ta utgangspunkt i rester av juleribba. Ta av svoren og skjær opp ribba i porsjonsbiter. Ha på krydder  eller pensle med ønsket smaksretning, og stek ribbestykkene i ovnen til kjøttet er  varmt og er gyllent på farge. 

En sprekt krydret ribbe er ypperlig til tapas, og serveres i små biter som en passe munnfull. Skjære av både svor og alle ribbenene først, så blir den lettere å skjære opp.
Pinnekjøtt i tomatsaus

Pinnekjøtt med vri

Tradisjonelt pinnekjøtt kan også sprekes opp med nye smaker. Først må pinnekjøttet gjennom den obligatoriske vanningsprosessen på ca. 30 timer. Pinnekjøttet kan tilberedes på samme måte som ribbe, med å koke kjøttet i en krydderlake til det er mørt, for deretter å ta den siste glaseringsjobben i ovnen. Den aller enkleste varianten er å basere seg på ferdig dampet pinnekjøtt, gjerne rester fra tidligere i jula, og lage en tapasvariant av dette. Pinnekjøtt i tomatsaus som en tapasrett er en skikkelig smaksbombe. Det salte og spekede fårekjøttet kokt i en godt krydret tomatsaus er en overaskende god match. 

Med et godt utvannet pinnekjøtt som utgangspunkt, er det klart for å eksperimentere med ulike retninger. Det er mange mulige smaksretninger:

  • Amerikansk med barbequesaus
  • Skikkelig hot fra Sør-Amerika
  • Thai med chili, hvitløk og koriander
  • Middelhavet med hvitløk og urter
  • Hawaii med sitron, ingefær og stjerneanis
  • Torsk med einebær, timian og anis 

Prøv å balansere smaken med salt, søtt, syrlig og umami. Umamismaken fikser du med en skvett soyasaus.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.