Sommertapas på menyen

Inviterer du til tapas er det ingen som er i tvil om hva slags mat de vil få servert, – små, deilige retter inspirert av det spanske kjøkkenet. Tapas har sklidd inn i språket og kjøkkenet vårt og funnet seg godt til rette i løpet av de siste årene.

Egentlig er det jo det vi nordmenn har kalt for “småmat” eller “plukkmat” i mange år, og kanskje er det synd at vi ikke har klart å finne et godt norsk ord som fungerer like bra. Det er iallfall ingenting i veien for å servere norske godbiter på tapasbordet!

Norsk tapas

Vi nordmenn har trykket tapasen til vårt hjerte, og tapas blir ofte servert både i små og store selskaper. Som en arvtager av det trauste, norske koldtbordet gir det oss muligheten til å smake på en mengde ulike småretter i ett og samme måltid.

Et tapasbord inneholder gjerne litt av alt.

Et tapasbord kan lages ut fra prinsippet “man tager hvad man haver”. En god skinke, en fast ost, gode oliven og stekte poteter kan være alt som behøves. Eller så kan man bygge på i alle retninger, med for eksempel tortilla, omeletten som er et must på tapasrestauranter over hele Spania, kjøttboller, aïoli, gode pølser, marinerte reker eller scampi, ristete mandler og biter av godt brød.

Her har vi samlet et lite knippe deilige tapasoppskrifter, og håper de kan inspirere til en herlig tapasaften! Og husk: det meste kan bli en tapasrett bare det er skåret i biter og lagt pent på et fat. Det er lov til å bruke fantasien!

Drikke til tapas

Foto: shutterstock

Den tradisjonelle drikken til tapas er tørr sherry av typen Fino eller Manzanilla. Det er heller ingenting i veien for å velge en lett, fruktig og godt avkjølt hvit-, rød- eller rosévin. Øl smaker også godt til tapas. Med andre ord, – bare tapasen er god, passer nesten hva som helst til. Er du i tvil, så spør på Vinmonopolet, der gir de gode råd.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.