Sammen rundt middagsbordet

Vintermånedene er som måneder flest, de har flest hverdager. Lag nye tradisjoner rundt hverdagslige fellesmiddager i vennegjengen.

Det kan virke som at hverdagene tar oss. Vi er ikke like flinke til å gå på spontane besøk lengre. Det er liksom ikke like enkelt å samles til fellesmiddager i vinterhalvåret, som det er når hagen og grillen lokker oss frem. Vi kryper inn i husene våre, og har glemt hvor hyggelig det var da vi tok med oss pakken med grillribbe og kyllingfilet over til naboens hage. Kryp ut igjen, og send uten melding: Middag hos oss i dag. Hvem tar med salat? Det blir garantert en hyggelig middag. Og så blir det spennende å se hvem som tar stafettpinnen videre.

Her er tre av MatPrat sine dyktige matfolk, som gir sine gode tips til hverdagens fellesmiddager.

 

Kyllingfilet, gull i hverdagen

Anette er gift med Kenneth og mor til Nadine (4 år) og Emine (2 år).

– Så lenge man ikke har retter som blir et stort kutteprosjekt, så tar middag til flere nesten like lang tid som en vanlig middag til familien. Felles middager med venner er så absolutt veldig hyggelig, sier Anette. For den aktive familien er det en logistikk som skal opp hver dag.

– Det er nok enklere for de fleste av oss å samles til felles middager når det er sommer og sol, og grillen er fremme, sier Anette, og synes at det bør ha like mye plass til slike samlinger rundt matbordet i vintermånedene.

– Jeg lager ofte noe enkelt med kylling. Det er noe alle liker, og spesielt er det populært hos barna. Kyllingfilet er gull i hverdagen, sier hun, – det kan brukes på så mange forskjellige måter. Kylling i pitabrød, wok med kylling, kyllingfilet i form eller en god thaigryte med kokosmelk og chili. – Da skal det ikke være vanskelig å invitere.

 

Cecilie inviterer også til oppvask

Cecilie er samboer med Eivind og mor til Ragnhild (22 år) og Sigmund (19 år).

– Spontane samlinger rundt middagsbordet er ofte mye hyggeligere enn de planlagte. Jeg sender ofte en sms til naboen: Suppe hos meg. Cecilie har overført matgleden til barna, og også datteren Ragnhild lager store middager og inviterer naboene.
– I hverdagene er det hyggelig at det går på omgang. For selv om det tar nesten like lang tid å lage mat til ti som til fire, så tar det litt lengre tid med opprydningen, sier Cecilie, og anbefaler at man tar det sosiale inn i oppvasken også.

– Sist jeg inviterte til felles middag laget jeg en gryte, hvor jeg satt inn gryta på lav temperatur i ovnen om morgenen. Da jeg kom hjem på ettermiddagen var den bare å servere. Ellers vil jeg anbefale sodd. Kjøp ferdiglaget sodd, ha i ekstra grønnsaker. Og du kan mette nesten en hel bataljon, smiler gjestfrie Cecilie, som også sverger til supper av alle slag når det skal mange rundt bordet.

 

Det viktigste er å samles

Alexander er samboer med Siv, og matfar til katten Mie.

– Det er ganske ofte at vi i vennegjengen samles til felles middag. Mange av oss bor i nærheten av hverandre, og da er det ikke lange veien til å samkjøre middagsmåltidet. Det hyggeligste er når vi lager maten sammen, mener Alexander. Selv med en aktiv hverdag bestående av jobb, studier og trening, ser han ingen problemer med å få tid til å dekke noen ekstra ved matbordet.

– For meg kan fellesmåltidene bestå i alt fra biff til pølser. Her forrige dagen inviterte jeg til biff med blåmuggost. Kjempeenkelt. Legg bare osten på biffen, så slipper man å lage saus, tipser han. – Om det skal være ekstra enkelt, som at vi er noen kompiser som bare skal møtes og se en film, så er pølser helt supert. Ovnsretter som lasagne er også mat til mange, anbefaler han.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.