Reinsdyrkjøtt til den store romjul- og nyttårsfesten

Planlegger du festmiddag i julen, og ønsker en flott matopplevelse gjestene dine sent vil glemme, er reinsdyrkjøtt et bra valg.

Reinsdyrkjøtt er smakfullt, rent og naturlig mørt kjøtt fra vidda som det er enkelt å lykkes med.  Norskere råvare finnes knapt, og velger du reinsdyrkjøtt kan du lett fremstå som superkokk selv med relativt liten innsats og lav matkunnskap. 

Gravet reinsdyr med mandelpotetsalat

Hjelp jeg får gjester!

Jula er for mange en gedigen parademarsj i familieselskaper og store middager.  Tradisjonell julemat er både real og rustikk, og det er oppnåelig for de fleste å få til ett bra resultat. Jula er også høytid for de litt mer formelle middagene. Du var kanskje invitert på skikkelig gjestemiddag hos venner året før, og i år er det din tur å invitere . Å planlegge ett flott og velsmakende gjestemåltid er for mange en stor utfordring. Den optimale gjestematen for den litt utrente er et måltid med maksimal uttelling på smak og utseende, med minimal innsats på kjøkkenet. Og kan du gjennom det du serverer fortelle en god historie i tillegg, er måltidet en suksess. Prøv reinsdyrkjøtt !

Stek som gjør seg selv

En reinsdyrstek gjør seg omtrent selv i ovnen, og kan om så stekes dagen i forveien. Steken kan skjæres opp kald i skiver, og varmes forsiktig i ovnen.  Pass bare på at den i utgangspunktet ikke er stekt for mye. Reinsdyrstek skal være rød og saftig, og en passe kjernetemperatur for medium stekt reinsdyrstek er ca. 65 °C. Lag sausen på forhånd. Grønnsaker og poteter kan også skrelles og kuttes på forhånd, slik at det  bare er å koke dem  før servering.

REINSDYRSTEK MED OVNSBAKT RØDKÅL OG PERSILLEROTPURÉ

Perfekt stekt reinsdyrfilet?

En reinsdyrfilet må behandles med omhu, det nytter ikke  å steke den ferdig dagen før.  Er den fryst, bør den tines i kjøleskap. Det er også  lurt å temperere kjøttet noen timer i romtemperatur før den tilberedes.  På den måten er det lettere å få den perfekt stekt tvers igjennom.  Kokker benytter seg gjerne av periodesteking med relativt høy ovnstemperatur, med flere runder ut og inn av ovnen, med hviletid i mellom.

Det gir et  fint resultat, men vi i MatPrat anbefaler en enklere metode med å brune filetene raskt rundt det hele, og ettersteke i ovnen på 125 °C. Resultatet blir det samme, for hemmeligheten med begge metodene er at varmen skal rekke å trekke inn mot midten av kjøttet uten at temperaturen ytterst i kjøttet blir høyere enn ønsket. Reinsdyrfilet er lite stekt ved 53-55 °C, medium stekt ved 60 °C, medium pluss ved 65-70 °C og gjennomstekt på 75 °C. 

Fordelen med å steke på 125 °C er at tempeturen i kjøttet nesten ikke stiger etter at det er tatt ut av ovnen. En annen fordel  ved bruk av 125 °C, er at kjøttet nesten ikke behøver  hvile før det skjæres opp.  

Reinsdyrfilet med portvinsaus

Filet til mange

Har du mange fileter så bruner du alle raskt i stekepannen før de settes i stekeovnen. Vent gjerne med å steke de ferdig til gjestene har kommet, for steketiden på reinsdyrfilet er bare ca 20 minutter for en ytrefilet. Indrefilet er såpass tynne at de kan stekes forsiktig ferdig i stekepannen.  Bruk steketermometer. Har du flere fileter,  stikk det inn i den tynneste fileten.  De litt tykkere bør steke litt lenger.  Stikk termometeret på skrå inn, så spissen blir midt i kjøttstykket.  Stek på 125 °c til ønsket temperatur i kjøttet.

Reinsdyrkjøtt til forrett

Har du bestemt deg for fisk til hovedrett, så kan det passe bra med reinsdyrkjøtt som forrett. Her er det flere muligheter, og det fine er at også her kan mye forberedes på forhånd.  Gravet reinsdyrfilet er enkelt å lage, og kan smaksettes og serveres på mange måter.  Ellers er det godt å servere en reinsdyrpatè eller kanskje en spennende reinsdyrcarpaccio.

Reinsdyrcarpaccio.

Naturlig smak, og nesten ferdig krydret.

Det flotte med reinsdyrkjøtt er at det nærmest er skapt for fest!  Det er ur-norsk, mørt og at reinsdyrene lever under de mest ekstreme naturforhold, - gjør kjøttet helt unikt. Det at reinen beiter på mange typer lav, urter og lyng, gjør at kjøttet nærmest er ferdigkrydret fra naturen.  Det er kun salt og pepper som skal til, og for å bevare den naturlige smaken kan det til og med være lurt å steke kjøttet i smaksnøytralt fett.  Det er egentlig litt å banne i kirka, men skal du beholde egensmaken på reinsdyrkjøtt er det lurt å steke i margarin eller nøytral olje, og ikke i smør. 

Valg av reinsdyrkjøtt til festmåltidet

Reinsdyrstek er både eksklusivt og tradisjonelt, og veldig godt egnet når man har flere gjester. Steka blir skåret ut fra bog eller lår, og det finnes både små og mellomstore steker. Steka kan også brukes som finere grytekjøtt.

Flatbiff og mørbrad sitter på låret og er også veldig mørt.  Det vanligste er flatbiff, men begge stykkene kan brukes på samme måte. Passer til å stekes hel som en liten stek eller roastbiff. De kan og skjæres opp til passe store biffer. 

Det mest eksklusive kjøttet er reinsdyr ytre - og indrefilet.  Dette er ekstra mørt kjøtt som har en mild viltsmak, og kort steketid.

Reinsdyrstek

Reinsdyrskav

Reinsdyrflatbiff
Reinsdyrfilet

Populært kjøtt

Av de ni mest brukte kjøttslagene i Norge, skårer reinsdyr høyest på smak, foran lam. 41% av oss forbinder reinsdyrkjøtt sterkest med å være smakfullt. Dette viser en undersøkelse gjennomført av YouGov for MatPrat i desember 2014. Foruten kjøtt av reinsdyr og lam er også hjort og elg populært, og står i en særstilling for nordmenn når det kommer til smak.

Undersøkelsen viser også at reinsdyr er populær festmat i romjulen og på nyttårsaften. Etter kalkun og pinnekjøtt er det reinsdyr man ville foretrukket å spise til middag på nyttårsaften hvis man kunne velge helt fritt. Kanskje ikke så rart når man tenker på hvor mørt og godt reinsdyrkjøtt er. Svært få kjøttslag kan egentlig slå rein på mørhet. Det skyldes ikke bare at de fleste dyrene er kalver når de slaktes, for selv hos voksne reinsdyr er det meste av kjøttet mørt. Reinsdyrkjøtt er en naturlig, enkelt og trendy råvare som er produsert i vår mest ekstreme natur.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.