Kalv - oppbevaring og holdbarhet

Har du først fått denne fantastiske råvaren i hus, er det viktig at du behandler den riktig.

Oppbevaring av kalvekjøtt

 

Kjøleskap
Kalvekjøtt er ferskvare og krever kjøling eller frysing for å holde seg friskt. Er ikke kalvekjøttet industripakket, bør du legge det på en tallerken og dekke til med f.eks. folie før du legger det i kjøleskapet. Ideel kjøletemperatur for kalvekjøtt er 2 - 4 ºC.

Frysing
Frysing er den mest brukte konserverings- og oppbevaringsmetoden for å øke kalvekjøttets holdbarhet. Innfrysing av kalvekjøttet skal skje ved (÷) 25 ºC eller kaldere. Rask innfrysing gjør at kjøttet beholder mer av saftigheten.

Emballasje ved frysing
Skal du fryse kalvekjøtt må det pakkes godt inn for å hindre uttørring og smaksforandringer.
Frysefolie som er plastbelagt legger seg tett inntil kjøttet og egner seg derfor veldig godt.
Fryserposer er også fine å bruke, men press luften godt ut slik at plasten kommer helt inntil kjøttet. Vær forsiktig så det ikke rives hull i plasten/posene. Da kan kjøttet lett tørke ut eller ta til seg smak fra andre varer i fryseren. Det kan være lurt å merke kalvekjøttet du fryser ned med dato, stykningsdel og evt. hva det skal brukes til.

Holdbarhet i frys
Ved riktig innfrysningstemperatur og førsteklasses kjøtt, kan kalvekjøttet oppbevares i fryseren 10 – 12 måneder.

Tining av kjøtt
Best resultat får du ved langsom tining – beregn 10 timer per kilo i kjøleskap/kjølerom. Da beholder kjøttet saftigheten best og spisekvaliteten blir bedre. Har du dårlig tid kan du putte kjøttet i en tett plastpose og legge kjøttet til tining i kaldt vann. Tineprogram på microen er også et alternativ, men hastverk – også kjent som lastverk – kan ødelegge for den.

En slaktekalv bør veie mellom 90 og 140 kg. Storparten av kalven blir edlere stykningdeler, mens de delene som ikke er møre nok blir kvernet eller brukes til benfritt grytekjøtt. De vanligste stykningsdelene er foreløpig kalvestek og kvernet kalvekjøtt, men du finner også biffer og fileter.

Holdbarhet ferskt kalvekjøtt

Kjøtt til stek/koking og grytekjøtt 4 dager pakket i pose/skål 14 dager vakuumpakket.

Koteletter og biffer 4 dager pakket i pose/skål 14 dager vakuumpakket.

Karbonadedeig av kalvekjøtt 4 dager pakket i pose/skål 8 – 10 dager vakuumpakket.

 

 

 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.