Jula er til for å deles

Vi skal dele i jula. Dele på opplevelser, på julestemning, på hyggen, på roen, på maten. Det er på tide å droppe avanserte menyer og unødig mye oppvask. Med en sharingmeny kan alle bli sittende rundt bordet. 

Du kjenner kanskje til det nye trendkonseptet: Sharingmeny eller dele-retter innebærer kort og godt at hver rett blir servert på hvert sitt felles fat for gjestene. Borte er de små tallerkenene. Borte er såkalte menynøkler og stress med å forberede neste rett. Borte er overpyntet og stylet mat. Tilbake er den felles matgleden rundt bordet. Fat og boller med flere retter som alle kan dele av. Litt rustikt, litt symbolsk og veldig hyggelig. Her er alle gjester rundt bordet. Det er ingen vert eller vertinne som heseblesende henger over grytene for å varme neste rett. Alt er ferdig servert, - det er bare å dele og sende fatene rundt.  

Det å sende bollene og fatene rundt bordet gir en følelse av felleskap i måltidet, en felles opplevelse.
Konseptet er langt fra nytt. Det er litt som at slike trender går en runde, forsvinner, for så å dukke opp igjen. Metoden for å servere festmat i Europa på denne måten, stammer fra rundt 1700.

Da kom alle rettene ut på store fat, alle samtidig og ble sendt rundt via gjestene. Historien sier at det var en russisk ambassadør som rokket på dette, og franskmennene innførte den mer tradisjonelle menyoppdelingen slik vi kjenner den i dag; med forrett, hovedrett og dessert.
Nå er delematen tilbake. Denne gangen kobles trenden fra det asiatiske kjøkken, og har blitt en konsept som du gjerne opplever på restaurant, men som ikke er vanskelig å gjennomføre på kjøkkenet.

For her er det fritt fram: Skiver av stek, pålegg med en julete salat, svinekam, ribbe eller skinkestek tilberedt på tradisjonelt vis, med tilbehør som byr på spennende smaker og nye kombinasjoner.  

Enkelt for vertskapet og smakfullt for gjestene. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.