Inviter til grillfest i hagen

Sats på grillen når du skal invitere venner til et hyggelig lag med noe godt å spise. Ta deg god tid og stress ned. Vi gir deg tipsene som gjør at du kan ha full kontroll på maten, og samtidig hygge deg med gjestene.

God mat og hyggelig atmosfære er to kriterier for suksess som vi ønsker å oppnå når vi inviterer venner. Det beste av alt er hvis vi kan være gjester i eget selskap, med senkede skuldre og uten bekymring for matserveringen.

- Grilling er en lettvint måte å lage mat på fordi grillen gjerne har større kapasitet enn om vi hadde brukt stekepannen. Dessuten er grilling gjerne forbundet med fint vær, slik at man har nærhet til gjestene samtidig som man har et øye til maten på grillen, argumenterer MatPrat sin grillekspert, Bjørn Tore Teigen.

Jeg anbefaler at du kjøper inn store kjøttstykker, som for eksempel hele fileter, i stedet for mange små kjøttstykker når du skal grille til mange personer.

Bjørn Tore Teigen, verdensmester i grilling

 

Grill store kjøttstykker

Den ubestridte grillsjefen har god erfaring med grillselskaper, og mener en god sommer kan måles i antall grilldager. Han deler gjerne sine erfaringer:
- Det første du må sørge for er å ha en grill med lokk. Om det er en gassgrill eller kullgrill spiller mindre rolle, sier han.

Jeg anbefaler at du kjøper inn noen store kjøttstykker, som for eksempel hele fileter, i stedet for mange små kjøttstykker, sier Teigen og utdyper:
- Store stykker krever mindre oppmerksomhet og arbeidsinnsats fra grillkokken fordi man bruker lav temperatur og ikke trenger å snu kjøttstykkene så ofte for å unngå at maten skal bli bli brent.

En annen fordel er at store kjøttstykker med fordel kan “hvile” i opptil en time før måltidet skal inntas. Hele fileter er dessuten sunnere fordi kjøttet som regel er magert, med lav fettprosent. I tillegg er det enkelt å velge sunt tilbehør som salater og grønnsaker.

 

Kjøtt uten bein (biffer og fileter) 150-200 g, kjøtt med lite bein (svinekotelett) 200-250 g, kjøtt med mye bein (grillbein, lammekotelett) ca. 300 g. Tilbehør: Potet ca. 150 g. Grønnsaker ca. 150 g.

Temperaturkontroll

Kontroll med temperaturen på grillen er det viktigste rådet fra grillentusiasten, som er en del av The Norwegian National Barbecue Team. Teigen har deltatt i flere verdensmesterskap i grilling og fått edelt metall rundt halsen. Årets grillkonkurranse i Miami, USA, resulterte i gull i klassen for svinenakke.

- Lag soner på grillen, og ikke vær redd for å bruke lav temperatur. Ta tiden til hjelp, er rådene fra verdensmesteren.

Er man utrygg kan det være lurt å øve seg på mindre kjøttstykker på forhånd. Dessuten er det viktig å bruke steketermometer for å ha kontroll på kjernetemperaturen på kjøttet.

 

Selskapsplanlegging

Planlegging er viktig, og Teigen anbefaler at man starter i god tid.
- Tenk på alt du trenger og skriv handleliste, slik at alt er på plass i forkant. Det er litt dumt å måtte løpe på butikken underveis.


Han er imidlertid ikke noe redd for å la gjestene vente litt på hovedretten.


- Server en grillforrett mens dere nyter hyggelig samvær og godt vær. Mine favoritter der er for eksempel dadler med bacon, eller andre tapas-småretter. Alternativt  kyllingklubber med en hot saus til, frister Bjørn Tore Teigen.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.