Høsttapas med lam og rein

Spanjolene lager tapas basert på sine lokale råvarer, - retter som varierer stort fra distrikt til distrikt.  Norge ligger et godt stykke plassert både geografisk og matkulturelt fra fyrrige Spania, men vi kan selvsagt også lage fantastisk tapas her oppe på berget.

Tekst:
Even Nordahl, Seniorrådgiver samfunn og bransje

Foto:
 
matprat

Så hvorfor ikke ta utgangspunkt i råvarer fra norske berg og fjell? Flotte råvarer som egner seg supert til tapas, har vi masse av. Ta for eksempel lam, rein, sopp og rotgrønnsaker. Her er det meste lov så vi kan godt få ulik inspirasjon til akkurat vår egen tapas ved å surfe litt rundt i verden.

Lammecarrékoteletter med tabbouleh.

Det fleste retter kan bli tapas

Tapas har blitt et kjent begrep i Norge, og de fleste kjenner det som små og smakfulle retter som ofte ikke er større enn en god munnfull. Nesten hvilken som helst rett kan porsjoneres ut som små og dekorative tapasretter. Hva med en bit kotelett med sherrysaus, en skive filet på en potetskive med selleripuré, stek eller roastbiff med soppstuing over, eller bare en liten porsjon finnbiff i en porsjonsform? Det er litt ekstra jobb å lage flere retter, men mye kan forberedes på forhånd og til et tapasmåltid er det nok med fire til fem retter.

Kjøttboller med vri

Kjøttboller kan lages med alt slags kjøtt. Kjøttboller av lam eller rein er spennende, annerledes, og ekstra godt! Lamme- og reinsdyrkjøtt har sine særegne smaker som egentlig er ferdig krydret fra naturen, så ofte holder det med kvernet kjøtt, salt og pepper. Rør ingrediensene lett sammen, form til små boller og stek dem så de er akkurat gjennomstekte. Kjøttbollene kan smaksettes med en god saus, gjerne på norsk vis med sopp og einebær, eller på mer sydlandsk vis med en krydret tomatsaus. Du kan selvsagt lage kjøttboller med mer krydder også, prøv for eksempel med koriander, chili og hvitløk.

Filet og koteletter

Filet av lam og rein er små, delikate og møre stykker med masse deilig smak som egner seg til tapas. Koteletter er det enkleste, og er deilig gnagemat som godt kan spises med hendene. Legg koteletten opp med litt tilbehør enten over eller under. Litt mer avansert er en carré. Det mest vanlige er lammecarré, men en reinsdyrsadel kan skjæres på samme måte, med de lange og delikate ribbena som blir ekstra dekorative. Stek carréen hel, og del den opp mellom bena når den er passe rosa inni. Helt renskåret ytrefilet passer bra til både carpaccio og til graving, - noe som helt sikkert vil imponere gjestene dine.

Stek og roastbiff

Stek eller roastbiff av lam og reinsdyr er både mørt og saftig og egner seg supert til en liten tapas. Steken kan godt være kald, da er det lett å skjære pene skiver. Server med grønnsaker og litt pepperrotkrem, eller rett og slett med det samme tilbehøret som hører til ett klassisk måltid med stek.

Fårikål i knytte

En liten skål med varm suppe eller gryterett, er en enkel og flott tapasrett. Her er det masse retter å ta av, og til og med en miniatyr fårikål er morsomt å servere. Bruk små dessertskåler eller kaffekopper. Et lite tips er fårikål i bakepapir. Bruk lettkokt kål som kina-, savoy- eller spisskål som skjæres i ca. 3x3 cm store biter. Tilsett mørt kjøtt i små terninger fra stek eller filet. Bland kål og kjøtt sammen å krydre med grovmalt pepper og salt. Lag små porsjonspakker i bakepapir som et “knytte”, og stek i ovn i ca. 45 minutter på 175 °C.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.