Gode tips for økt grillopplevelse

Grillmat er både lettvint og enkelt. Likevel har det vel hendt at du har fått tørre biffer, rå hamburgere eller svidde koteletter? Følg disse tipsene for en vellykket grillaften.

Regel nummer én er at kjøttet må være mørt! Svin og lam er som oftest mørt, men storfekjøtt må være av biffkvalitet for å gi best mulig resultat. Høy varme er også viktig for å få stekeskorpe, ellers blir kjøttet mer kokt enn stekt.

 

 

En vanlig tabbe er å legge kjøttet på før grillen er skikkelig varm. Også gassgrillen må bli varm nok før du setter i gang grillingen. De fleste gassgriller fungerer dessuten best med lokket på. Gassgrillen er suveren når du vil imponere gjestene med helgrilling av større stykker, for eksempel helt lammelår. Men da bør du helst bruke lokk og steketermometer.

 

 

Også lokket på kullgrillen kan nordmenn med fordel bruke litt oftere. Steker du større stykker, kan du sette på lokket når kjøttet har fått stekeskorpe. Legg gjerne folie eller en folierist under kjøttet for å unngå oppflamming. - svidd kjøtt er verken sunt eller godt.

 

 

Du trenger ikke mye utstyr for å lage god grillmat, men du kan kanskje unne deg grillvotter og grillspyd, samt steketermometer til store kjøttstykker. Grillklype til å snu kjøttet med er et krav!

 

 

Husk at:

- Fettmarmorert kjøtt er saftigere enn helt magert kjøtt

- Kjøttet bør ha romtemperatur når du legger det på grillen

- Griller du med kull, må tennvæsken få tid til å trekke skikkelig inn, ca. 15 minutter. La grillen bli ordentlig varm, begynn å grille når kullene er dekket av et grått askelag

- Pensle grillristen med olje

- Salte og pepre kjøttet før du legger det på grillen

- Grill med sterk varme og snu kjøttet ofte, store kjøttstykker trenger ikke så sterk varme

- Bruk grillklype og ikke gaffel, ikke stikk eller press på kjøttet. Da renner saften og den gode smaken ut

- Tørk av marinert kjøtt, så unngår du brent skorpe

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.